Om man ska göra musik som ska hålla i längden ska man lägga sin själ i den, skriver Albin Johnsén.
Om man ska göra musik som ska hålla i längden ska man lägga sin själ i den, skriver Albin Johnsén.

Att låten som vi skrev för fem år sen fortfarande spelas varje dag är ogreppbart, skriver Albin Johnsén.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

I en lägenhet på Corso Buenos Aires, Milano. Det är söndag eftermiddag, utanför på gatan strömmar turister ner mot Il Doumo. Själv har blicken fäst mot skärmen som framför mig visar mitt älskade AIK som är 45 minuter ifrån att ta hem guldet i Allsvenskan för första gången på nio år. Andra halvlek ska strax dra igång när TV-sändningen lämnar studion och går tillbaka till arenan för en sista intervju med respektive lags tränare. Genom bruset hör jag hur min låt “Din Soldat” spelas i bakgrunden inne på arenan i Kalmar. En låt jag hört tusentals gånger och framfört hundratals gånger.

LÄS MER: Albin Johnsén: Jag ser fram emot Christer Sjögrens tolkning av Stor

Det är verkligen inte första gången jag hör den i offentliga sammanhang och förhoppningsvis inte den sista, men det är första gången jag gör det med samma distans jag känner nu. Då menar jag inte distans i kilometer, utan den distans man får när man precis klivit ur en raket som har snurrat några varv runt jorden. En sorts klarsynthet man bara upplever när man helt plötsligt finner ett nytt lugn.

Det är verkligen inte första gången jag hör den i offentliga sammanhang och förhoppningsvis inte den sista

Att “Din soldat” är en av de mest streamade svenska låtar någonsin på Spotify har jag förstått och uppskattat. Men att låten som vi skrev för fem år sen fortfarande spelas varje dag är mer ogreppbart. Jag fylls av en slags stolthet och tacksamhet över att verket som vi skapade av glädje i en desperat tid i våra liv fortfarande lever kvar. Fem år kan tyckas vara en kort tid i ett liv men i dagens hypersnabba värld är det längre än vad man kan drömma om.

LÄS MER: Albin Johnsén: Eminems rap-beef är det bästa som kunde hända

Resan sen dess med alla dess toppar och dalar har blivit en slags blurrig film i minnet. Det mesta har jag glömt bort och de flesta främmande ansikten jag mötte på vägen är främlingar igen. Men det som är kvar och det som alltid kommer finnas kvar är låtarna. Det är också det som är så mäktigt, att själva kärnan är kraftfull och magisk nog att vara immun mot tidens nycker. Om man ska lyckas göra musik som ska hålla i längden så är det viktigt att lägga ens själ i den, snarare än ens hjärna.

Det som är kvar och det som alltid kommer finnas kvar är låtarna. 

Albin Johnsén

Plus: Att man kan se upphovspersoner under varje låt på Spotify

Minus: Idol. Orkar någon bry sig längre?

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset