De artister Albin Johnsén beundrar har alla en sak gemensamt – trovärdighet.
De artister Albin Johnsén beundrar har alla en sak gemensamt – trovärdighet.

Metro musics krönikör Albin Johnsén om att det är genuiniteten som gör en artist trovärdig.

De artister som jag beundrar och ser upp till har alla en sak gemensamt: Trovärdighet.
För mig handlar inte trovärdighet om att en artist måste vara djup eller allvarlig. Det handlar om att det som artisten förmedlar i låtar, på scen och utanför känns äkta. Trovärdighet är inte samma sak som seriositet. En artist som är lättsam och gör “skojiga” låtar kan vara lika trovärdig som den djupaste artisten, i mina ögon. Så länge det är genuint och sammanhängande.

LÄS MER: Albin: Albumen fick mig att orka med min vardag
Musikindustrin idag handlar mycket om förpackning, branding och kampanjer. 
Möten handlar om hur man ska få en låt att nå ut till så många lyssnare som möjligt, gärna så snabbt det går. Stor vikt läggs på hur man ska tränga igenom på olika sociala plattformar. Jag upplever ofta att det blir en vilsegång. Jag tror inte att en låts framgång hänger ihop med hur roliga eller smarta kampanjer man sätter upp. Det kan lätt bli backfire dessutom.

Jag tror de flesta känner undermedvetet (eller medvetet) när någonting blir för forcerat och då blir istället utgången av en kampanj att mottagaren blir mindre intresserad av att lyssna på låten och artisten tappar i trovärdighet. 
Väldigt mycket energi läggs på att försöka skapa kampanjer som ska bli virala (ofta genom att efterlikna och applicera en redan viral händelse) istället för att jobba hårdare på själva innehållet – musiken.

”Din soldat”, som är min mest streamade låt, släppte jag från början själv, utan bolag. Jag hade varken pengar till marknadsföring, video eller liknande. Jag saknade följe på sociala medier och hade inget som kunde konkurrera med en större release. När vi skrev låten så hade vi inga tankar om varken topplistor eller virala fenomen, vi hade aldrig skrivit en hit så det var inget vi försökte återskapa. Däremot så betydde vartenda ord i texten något för mig.

Ett par år efter framgången med ”Din soldat” gick jag själv vilse. Jag försökte skriva låtar som jag trodde folk skulle vilja höra istället för att skriva om det som betydde något för mig. Plötsligt stod jag på scener runtom i landet och framförde låtar jag inte kände någon koppling till. Hur trovärdigt är det? Inte det minsta. Jag vaknade upp innan det var för sent, jag är så tacksam för det. Jag är mitt i förberedelserna för min fjärde sommar som turnerande artist och det känns så skönt att jag gör det med nya låtar som verkligen betyder lika mycket för mig som ”Din soldat” gör.

LÄS MER: Albin Johnsén gör EM- låten

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset