Snart kan du ta farväl av laddare – forskare utvecklar teknik som laddar mobilen över trådlösa nätverk.
Snart kan du ta farväl av laddare – forskare utvecklar teknik som laddar mobilen över trådlösa nätverk.

Forskare vid Washingtons universitet i USA är på väg att ta fram en teknik som kan ladda mobiler och andra trådlösa enheter över Wi-Fi, genom att tillvarata den energi som redan används i din router.

Vore det inte skönt att slippa alla laddare och sladdar? Den drömmen kan snart bli verklighet, säger forskare vid Washingtons universitet, som har utvecklat en teknik som kan ladda enheter över Wi-Fi.

Systemet innefattar två komponenter; en accesspunkt (en router) och sensorer. Målet med sensorerna är att de ska ta in radiofrekvenser som routern sänder ut och omvandla dem till elström, skriver Wired.com.

Att ladda enheter trådlöst är inte helt och hållet en ny teknik. Det som är nytt är dock att ladda batterier och enheter direkt genom en router utan att införskaffa helt ny teknik som inte heller stödjer Wi-Fi.

Tekniken innebär att energin som en router redan sänder ut kommer kunna tas tillvara för att ladda upp batterier på upp till 8,5 meters avstånd.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset