Kvaliteten på de svenska våldtäktsutredningarna är högst skiftande och uppklaringsprocenten skiljer sig rejält inom landet. I ett färskt fall från hovrätten frias en 50-årig man som tidigare hade dömts av tingsrätten till två års fängelse för våldtäkt. Ett av skälen till att mannen frias är den bristande utredningen, som hovrätten riktar öppet förödande kritik mot i sin dom.

Våldtäktsanmälningar - län för län - Google Fusion Tables

Så många går till åtal:

0 till 20%
20% till 50%
över 50%

Tingsrätten dömde den 50-årige mannen till två års fängelse och 94 800 kronor i skadestånd för att ha våldtagit en 18-årig man. Men hovrätten för västra Sverige river nu upp domen och riktar samtidigt förödande kritik mot både åklagaren och utredningen. Hovrättens sammantagna bedömning, där den bristande utredningen ingår bland domskälen, gör att 50-åringen frias helt.

– Jag har aldrig sett en så skarp kritik från en domstol mot en åklagare. Jag kommer att föreslå min klient att vi ska utreda om han kan få skadestånd från staten, säger 18-åringens advokat Anders Roy.

– Min klient mår ohyggligt dåligt av detta … Det inträffade innebär att han har blivit allvarligt kränkt en gång till.

LÄS MER: Kriminologen inte förvånad över bristfälliga utredningar

De båda männen från Västsverige hade under en tid chattat på sajten QX som har ett forum för bi- och homosexuella. På sajten kallade sig 50-åringen för ”Kille, 28 år, Göteborg”. 18-åringen uppger själv att han var tydlig med att han inte var intresserad av att ha sex med 50-åringen medan 50-åringen hävdar motsatsen.

Männen träffades i 18-åringens bostad och enligt åtalet tvingade då 50-åringen 18-åringen till sex genom våld. Enligt 50-åringen handlade det dock om frivillighet från 18-åringens sida. Han menar dessutom att samlaget aldrig hann påbörjas eftersom 18-åringens kusin plötsligt dök upp.

Varbergs tingsrätt slog fast att ”det finns mer stödbevisning än vad som normalt är fallet i mål om våldtäkt”. En central del av denna bevisning utgjordes av männens chatt på nätet. 50-åringen hade dock, ända sedan förundersökningen, påpekat att chattkonversationen inte var komplett utan bara innehöll de delar som talade till hans nackdel.

Tingsrätten ansåg dock att det var ställt bortom rimligt tvivel att 50-åringen var skyldig och dömde honom till två års fängelse och 94 800 kronor i skadestånd.

Hovrätten för Västra Sverige har nu rivit upp domen och friat 50-åringen helt. Hovrätten konstaterar att det är ”uppenbart” att chattkonversationen inte är komplett och att detta borde ha utretts vidare. Hovrätten skriver:

”Trots att hovrätten på X (50-åringens) begäran har förelagt åklagaren att komplettera förundersökningen har åklagaren inte tagit någon förnyad kontakt med QX-sajten.”

Åklagaren har förklarat detta med hon anser att den efterfrågade utredningen inte har någon betydelse bland annat eftersom 18-åringen har haft rätt att ändra sig i efterhand oavsett vad han skrivit under chatten.

Hovrätten delar dock inte den uppfattningen. I stället anser man att det handlar om att kunna bedöma trovärdigheten i vad de båda männen har sagt i förhör. Hovrätten pekar också på ett antal övriga brister i utredningen – bland annat på att vittnen inte har förhörts och att mobiltrafik som hade kunnat styrka viktiga påstående borde ha säkrats.

”De anförda bristerna påverkar bevisvärdet av målsägandens berättelse”, skriver hovrätten.

#NEJÄRNEJ – LÄS ÄVEN:
Stora skillnader på om anmälan leder till åtal – beror på var du bor

Bara 1 av 5 anmälningar går till åtal

CISSI WALLIN: ”Vad har du för fördomar om offer och förövare?”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om #nejärnej