Räddningsarbetare i ett rebellkontrollerat område i östra Aleppo, som attackerades av stridsflyg på onsdagen. Bilden har tagits av frivilligkåren Vita hjälmarna.
Räddningsarbetare i ett rebellkontrollerat område i östra Aleppo, som attackerades av stridsflyg på onsdagen. Bilden har tagits av frivilligkåren Vita hjälmarna.

Medan invånarna i den plågsamt hårt ansatta staden Aleppo tvingades förbereda sig för ännu en krigsnatt, samlades den internationella stödgruppen för Syrien (ISSG) till möte i New York för att återigen försöka få stopp på blodbadet.

Det är den syriska regimen som låter meddela att en ny attack mot de rebellkontrollerade delarna av miljonstaden Aleppo inom kort ska genomföras.

"Militärledningen tillkännager nu att operationer mot de östra distrikten i staden kommer att påbörjas och uppmanar dess invånare att hålla sig bort från terrorgruppers utposter", heter det i ett uttalande som den statliga syriska nyhetsbyrån Sana publicerade på torsdagskvällen.

Den syriska regimen benämner samtliga oppositionsgrupper i landet för terrorister.

Desperata möten

Tillkännagivandet kom samtidigt som USA:s utrikesminister John Kerry och hans ryske kollega Sergej Lavrov satte sig i nya överläggningar om situationen i Syrien på ett hotell i New York. Efter den dödiga attacken mot hjälpsändningar i provinsen Aleppo tidigare i veckan då 18 av totalt 31 fordon i en konvoj totalförstördes och runt 20 civila dödades, har relationen mellan de båda utrikesministrarna varit milt sagt frostig – USA och Ryssland strider öppet om vem som bär ansvaret för attacken.

Men läget är desperat och efter att Lavrov och Kerry haft sina överläggningar möts de 23 nationerna i ISSG. Mötet kan vara ett sista försök för gruppen att bidra till att utvecklingen i Syrien vänder. FN-sändebudet Staffan de Mistura har sagt att ISSG sannolikt inte kommer att mötas igen om det inte finns några möjligheter att komma vidare.

Vädjar till regimen

Tidigare under dagen kunde dock vissa av FN:s hjälpsändningar i Syrien återupptas, men det rör områden runt huvudstaden Damaskus. Chefen för FN:s humanitära insatser i Syrien, Jan Egeland, vädjade samtidigt till den syriske diktatorn Bashar al-Assad att tillåta hjälpsändningar till en kvarts miljon behövande i Aleppo. Uppemot 250 000 människor bedöms vara i desperat behov av hjälp i området.

– Fyrtio lastbilar står stilla vid den turk-syriska gränsen. Maten går ut på måndag, sade Egeland till journalister i Genève på torsdagen.

– Lastbilschaufförerna sover vid gränsen och det har de gjort i en vecka nu. Så snälla president al-Assad, gör vad du kan för att göra det möjligt för oss att komma till östra Aleppo och andra belägrade områden.

Striderna pågick också natten till torsdagen, inte minst mot Aleppo där intensiva flygangrepp mot rebellkontrollerade delar av storstaden ägde rum. 45 människor dödades av bomberna, säger en läkare.

Oppositionsaktivister anklagar den syriska regimen och Ryssland för att även ha bombat frivilliga som försökt bekämpa bränderna.

Kevin Lamarque/AP/TT
USA:s utrikesminister John Kerry och hans ryske kollega Sergej Lavrov. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset