Förödelsen är stor i de rebellkontrollerade delarna av den krigshärjade syriska storstaden Aleppo. Arkivbild.
Förödelsen är stor i de rebellkontrollerade delarna av den krigshärjade syriska storstaden Aleppo. Arkivbild.

Den så kallade humanitära pausen förlängs i Aleppo i Syrien, meddelar Ryssland. Det ger hopp om evakuering av sjuka och skadade. Men Aleppobon Monther Etaky tror att flygbombningarna snart kommer att återupptas – och bli värre än förut.

Boende i de rebellkontrollerade delarna av Aleppo har varit under nästan konstant belägring sedan i juli – och offensiven från syriska och ryska stridsplan har varit förödande. Sjukhus, bagerier och pumpstationer har slagits ut och hundratals civila har dödats sedan den 22 september.

Men i tisdags stoppade Ryssland och Damaskusregimen flygräderna och på torsdagsmorgonen trädde en "humanitär paus" i kraft på marken. Moskva har sagt till FN att den förlängs till elva timmar per dag i minst fyra dygn, säger Jan Egeland, chef för FN:s humanitära insatser i Syrien, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Hopp om hjälp

Moskva har inte gjort något officiellt uttalande om fyradagarspausen. Men enligt försvarsdepartementet ska den första pausen, som skulle ha löpt ut på torsdagseftermiddagen, förlängas ett dygn. FN hoppas på en första evakuering av skadade under fredagen.

Armén har lovat att de som vill lämna området ska kunna göra det genom någon av de åtta humanitära korridorer som öppnats. Två av dem kan också användas av rebeller om de lämnar sina vapen.

"Vi garanterar en säker utgång, ta tillfället i akt och rädda era familjer", var budskapet från en av arméns högtalare enligt sändningar från den prosyriska kanalen Mayadin. Rebellstyrkorna fick ett eget meddelande: "Lägg ner vapnen, det här är er sista chans."

Vid en av korridorerna har det dock redan utväxlats artillerield, rapporterar nyhetsbyrån AFP:s fotograf.

Är skeptisk

Monther Etaky hör till de invånare i östra Aleppo som ställer sig skeptisk till eldupphöret och dess intentioner. Han tror att människor som försöker ta sig ut ur området kommer att gripas.

"Sedan kommer bombningarna att börja om igen, och de kommer att vara värre än tidigare. Det är Rysslands strategi. De försöker framställa eldupphöret som ett slags gåva, som hela världen tackar dem för. Men jag tror inte på det här", skriver regimkritikern Etaky i ett meddelande till TT.

Rebellstyrkor hävdar att målet för Moskva och Assadregimen är att tömma området på människor så att de kan ta kontroll över hela Aleppo.

Michael Kappeler/AP/TT
Tysklands förbundskansler Angela Merkel med Rysslands president Vladimir Putin i Berlin.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset