Räddningsarbete efter artilleribeskjutning mot östra Aleppo under onsdagen. Kvinnor och barn finns bland de döda.
Räddningsarbete efter artilleribeskjutning mot östra Aleppo under onsdagen. Kvinnor och barn finns bland de döda.

De rebellkontrollerade delarna av Aleppo befinner sig på fallrepet. Men många civila vågar inte fly undan den blodiga offensiven av rädsla för hämndaktioner från den syriska regimen. Andra har dödats på vägen.

Regeringsoffensiven har skapat panik i de delar av den syriska storstaden Aleppo som hålls av den väpnade oppositionen. Skräckslagna civila har packat ner sina liv i väskor och försöker fly till delar av staden som kontrolleras av regimen eller kurdiska styrkor.

Minst 21 människor dödades i artilleribeskjutning mot östra Aleppo under onsdagen, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR). Bilder visar kroppar i rader på gatorna, blod blandat med omkringströdda ägodelar. Räddningsarbetare talar om minst 45 döda.

Rebellerna har svarat med artilleri mot regimområden, där minst åtta personer har dödats, enligt den statliga nyhetsbyrån Sana.

Repression

Över 50 000 människor rapporteras ha lämnat det belägrade östra Aleppo de senaste dagarna. Och även om de omkring 200 000 som är kvar skulle vilja fly räds många vad som väntar på andra sidan av den delade staden.

Regimen har en mörk historia av repression mot meningsmotståndare. Människorättsorganisationen Amnesty International har talat med många som stannat i östra Aleppo, rädda för hämndaktioner som godtyckliga frihetsberövanden, trakasserier eller tortyr.

– Många fruktar att evakueringen kommer att leda till så kallade försvinnanden, att folk försvinner in i tortyrceller eller liknande. Regimen har ökända tortyrkammare som används som ett sätt att bryta ner motstånd, säger Bitte Hammargren, Mellanösternanalytiker vid Utrikespolitiska institutet, till TT.

Oro

När belägringen av oppositionsfästet Daraya bröts i augusti var många civila oroade över att de skulle straffas för sin regimkritik. Världen ser på, varnade FN-sändebudet Staffan de Mistura när president Bashar al-Assad triumfatoriskt klev in i staden och evakueringarna inleddes.

– De skulle evakueras till Idlib, men många människor har försvunnit spårlöst, säger Hammargren.

Enligt SOHR har över 300 personer som flytt östra Aleppo gripits. Det stämmer inte, enligt en armékälla som nyhetsbyrån Reuters talat med. Däremot förs människor vars identitet är okänd till "särskilda platser" för kontroll, enligt källan.

George Ourfalian/AFP/TT
Den syriska regimen har kört fram bussar till människor som vill fly från det rebellkontrollerade östra Aleppo. Men många tvekar av rädsla för vad som väntar på andra sidan staden.
Vita hjälmarna/TT
Bland dödsoffren ligger ägodelar utspridda. Över 50 000 människor rapporteras ha lämnat det belägrade östra Aleppo de senaste dagarna. Flera har dödats på vägen.
Vita hjälmarna/TT
En pojke sitter bredvid några av dödsoffren i en ny attack mot det rebellkontrollerade östra Aleppo i Syrien.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset