Alex Chernikova, 13, har äntligen blivit pojke.
Alex Chernikova, 13, har äntligen blivit pojke.

Redan på dagis visste 13-årige Alex att han inte var en flicka. Men först för en månad sedan beslöt han sig för att till sist berätta för sin familj och sina kompisar att han han i själva verket är en kille. Nu hoppas han att fler transpersoner ska våga visa sina rätta jag.

Känslan av att han inte var som alla andra flickor kom redan på dagis. Han ville hellre leka med bilar än med dockor och ville inte ha på sig ”flickiga” kläder. Med åren slog känslan rot i kroppen och han blev mer och mer obekväm med att vara flicka.

Alex beskriver det som att det var som att spela en karaktär. I tvåan tog han därför mod till sig och berättade för en lärare att han i själva verket är en kille. Men läraren på skolan hemma i Gävle reagerade inte som han hade tänkt sig, något som Gävle dagblad var först med att uppmärksamma. 

– Hon sa att det var struntprat. Och då började jag känna att ”är det jag som är korkad, är jag knäpp som tror att det är så här?”, säger Alex Chernikova till Metro. 

Men efter att ha googlat och läst en hel del på nätet förstod Alex för tre år sedan att han är en transperson. Nu har han fyllt tretton år och går snart ut sjätte klass – och så har han hunnit komma in i puberteten.

– Det är väldigt jobbigt att tvingas gå igenom det som unga tjejer går igenom, att jag inte kan vara som andra killar och leva som de gör. Men jag tänker att det kommer att lösa sig. Jag är på god väg framåt nu och har klippt håret och köpt killkläder. 

Den yttre förvandlingen har skett alldeles nyligen. För det var bara ungefär en månad sedan som Alex till sist berättade för sin mamma att han är kille – inte hennes dotter Viktoriya. 

– Jag bara kände att nu ska det ut, att det inte kunde bli värre. Hon tog det väldigt bra. Det kändes som att hon hade sina aningar, säger Alex, som efter samtalet med sin mamma mår mycket bättre.

– Det känns som att en jättestor börda har lossnat från axlarna, det är jätteskönt.

Mamma Elena säger att hon har vetat länge att hennes dotter i själva verket är en son. Innan hon födde Alex var hon säker på att det skulle vara en pojke, och blev förvånad när det visade sig vara en flicka. Under åren har hon också sett hur Alex betett sig mer som en pojke än som en flicka. 

– Så det kom inte som någon chock eller överraskning när han berättade det för mig. Och jag kände direkt att jag måste hjälpa honom med den här förändringen, säger Elena Tokareva. 

Alex vänner och han klasskompisar har också tagit det hela bra. Det har blivit en del frågor, men alla har accepterat att deras kompis nu heter Alex i stället för Viktoriya. 

– Min bästa vän var helt lugn med det. Jag tror att hon misstänkte det innan. Vissa har reagerat lite skumt, men det är helt okej, säger Alex. 

Nästa månad ska Alex träffa en specialist och påbörja en hormonbehandling. Och om fem år, när han fyller 18, är planen att han ska genomgå en könskorrigering. 

Alex hoppas att hans historia ska inspirera andra transpersoner till att våga visa sina rätta jag.

– Man ska inte vara rädd för att berätta, man måste berätta för vem som helst som man litar på. Många vet inte så mycket om det här med transpersoner och hur det är att vara en sådan. Men om fler lär sig mer så blir vi lättare att acceptera, säger Alex Chernikova. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset