Alex, 28, är ärlig och berättar om sin hiv, men blir oftast avvisad av killarna han vill träffa. 
Alex, 28, är ärlig och berättar om sin hiv, men blir oftast avvisad av killarna han vill träffa. 

Hiv-positiva Alex mediciner gör att hans virusnivåer är omätbara – han smittar inte ens. Trots det vågar majoriteten av killar inte dejta honom. ”Folk är rädda för mig”, säger han till Metro.

”Ärligt talat så nej, skulle inte kunna tänka mig att dejta en hivkille. Är hypokondriker, så det skulle aldrig fungera.”
”Skulle du vilja smitta någon som du tycker om?”


Alex, som vill vara anonym och egentligen heter någonting annat, har sparat meddelanden från killar som dissat honom när han berättat att han är hiv-positiv med omätbara virusnivåer och att det inte smittar.
– Det gör väldigt ont när man får sådana här meddelanden. Jag blir jätteledsen, det är 98 procent av alla killar som skriver så här. Och då ångrar jag mig alltid, ”varför var jag så ärlig?”.

LÄS MER: Fler dör av hepatit än aids 


Han fick veta att han hade hiv för fyra år sedan.
– Den enda tanken jag hade var att mitt dejtingliv var över, ”ingen kommer att vilja ha mig”.

När chattandet på olika dejtingsajter och appar börjar leda till frågan att ses, känner han sig tvingad att berätta.
– Det är alltid ett stort dilemma om när man ska berätta. Om jag ska berätta på dejtingapparna innan man träffas eller när man har haft första dejten och vill ses igen.

Alex har berättat öga mot öga ett par gånger, det har varit psykiskt jobbigt både för honom och den andra killen. Samtliga gånger har den andra killen fått panik och lämnat Alex på en gång.
– Det påverkar mitt självförtroende, jag får mindervärdeskomplex. Mitt stora problem är att mitt självförtroende har blivit väldigt lågt på grund av hiv, att man ser att man inte duger när man hela tiden blir dissad, folk säger nej och är rädda för mig, säger han och fortsätter:
– Jag äter mediciner och har noll virus i kroppen, jag kan inte ens smitta om det skulle vara oskyddat sex, jag är friskare än många andra. Men ändå, folk är så rädda.

LÄS MER: Debatt: Jag lever med hiv – det är inget att vara rädd för 

Han säger att det mest är unga personer som är rädda och att äldre män är mer pålästa. Men Alex är inte intresserad av att dejta någon som är i hans pappas ålder. Kollegorna på jobbet brukar fråga Alex hur det kommer sig att han är singel, för ”du är ju så trevlig”. Då ljuger han och säger att han fokuserar sig på jobbet.
– Jag försöker vara glad. Jag är bra på att dölja min hiv-status, det är ingen som vet att jag är ledsen ganska ofta.

Experten: Behandlingen har blivit så mycket bättre

Folk kan fortfarande vara rädda för att smittas av en hiv-positiv person, trots att de inte ens har samlag med personen. Det är en av alla fördomar och myter som hiv-positiva får utstå.

Tomas Bergström är professor och överläkare på mikrobiologen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Han berättar att fantastiska framsteg har skett inom hiv-behandlingen, något som inte alla vet om.

– Det finns en lång lista över anti-hiv-läkemedel. Patienter i dag behandlas genom att man ständigt kombinerar tre av dessa läkemedel i taget. Det gör man för att undvika resistens.

LÄS MER: "Medicin som förebygger hiv på väg"

Behandlingen medför att patienterna nästan inte har några virusnivåer längre.

 – Man kan aldrig sluta med behandlingen, men den reducerar smittsamheten. Det handlar om att man följer två parametrar. Den ena är mängden hiv i blodet, den andra är lymfocyter, som handlar om immunförsvaret. Det är dessa celler som angrips vid en hiv-infektion och det man blev sjuk av förr när man dog i aids. Numera följer man noggrant så att patienten har normala lymfocyter.

Tomas Bergström berättar att det på så sett blivit en mycket mindre risk för smittsamhet.

– Hiv är ju en dödlig sjukdom och det är sunt att man är orolig för sådant. Men det är en god nyhet att den här typen av kombinationsbehandlingar sker över hela världen numera, även i Afrika.

LÄS MER: "Nej, hiv kan inte spridas i apelsiner"

Omätbar hiv är när man under de regelbundna blodproven mäter arvsmassa från virus och dessa är negativa.

– De är fortfarande infekterade, men vi kan då inte hitta något hiv. Om man skulle sluta med behandlingen så kommer hiv att komma ut i blodet igen. Vi har alltså helt tryckt ner det, men det är inte borta.

Han säger att spridningen mellan sexuella partners där den ena är hiv-positiv och den andra inte är det har minskat enormt genom kombinationen av rätt information och effektiv behandling.

– Det ligger nästan 30 års arbete bakom dagens mediciner sedan det första hiv-läkemedlet kom. Det är ungefär den tid det tar innan det kan bli riktigt bra som det är i dag. På vaccinsidan har det dock inte hänt någonting som känns hoppfullt tyvärr.

TT

Hiv-läkemedel.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa