Tove Alexandersson siktar på nya medaljer på orienterings-VM i Strömstad och Tanum.
Tove Alexandersson siktar på nya medaljer på orienterings-VM i Strömstad och Tanum.

Kvällen efter guldet var lugn, dagen efter likaså.Något storslaget firande var det aldrig tal om efter Tove Alexanderssons seger på medeldistansen i orienterings-VM. På svenskarnas förläggning i Källviken utanför Strömstad var det mesta ungefär som vanligt.

– Det blev inget speciellt. Vi har firat lite med laget varenda kväll eftersom vi har haft bra framgångar. Lite goda efterrätter och så där, men det har varit fullt fokus på vad som ska komma de här dagarna, säger orienteringsstjärnan, som dominerat totalt i orienteringsskogen den här säsongen.

Efter två guld på EM i maj var hon fullständigt överlägsen i sommarens O-ringen. På medeldistansen i Tanum tog så Tove Alexandersson hem sitt första VM-guld. Det kan komma fler, kanske redan på torsdagens långdistans där hon nu blir storfavorit.

Känns i benen

Men det var en total utpumpad svenska som tog hem medeldistansen.

Hur känns det dagen efter?

– Jo, jag känner en del i benen, det gör jag. I dag har jag bara vilat och fått lite behandling, säger hon, strax innan hon ska ta emot guldmedaljen på onsdagskvällens prisutdelning i Grebbestad.

Även om kroppen är sliten så mår Tove riktigt bra i själen. Efter sex silver och tre brons tidigare i VM var det första guldet efterlängtat.

– Det känns väldigt bra såklart, men jag har verkligen försökt att ladda om till långdistansen så fort som möjligt. Jag vill kunna prestera så bra som möjligt där också.

Brant och högt

Torsdagens långdistans avgörs ett par mil öster om Strömstad. Damerna har en bana med 18 kontroller som mäter 11,2 kilometer fågelvägen. Men den vägen blir det sällan tal om. Bergen är höga och branta i Bohuslän och det kommer att krävas mycket tankeskärpa för att hitta rätt vägval mellan kontrollerna.

– Jag tror det kommer att bli en tuff och krävande långdistans både fysiskt och orienteringstekniskt. Det gäller verkligen att hålla i tekniken hela vägen och försöka optimera så mycket som möjligt. Jag tror att man kan tappa en del tid om man tar fel vägval. Det gäller att välja rätt och sedan genomföra vägvalen på ett bra sätt, säger Tove Alexandersson, som siktar på ett nytt topplopp.

– Jag vet vad som ska göras. Jag har sprungit mycket långdistans den sista tiden, känner mig trygg på distansen. Vi har tränat jättemycket i liknande terräng så jag vet vad som väntar. Jag ska bara ut och göra jobbet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset