Sverige tog VM-guld i orientering genom Tove Alexandersson. Heidi Bagstevold från Norge, till vänster, och Natalia Gemperle från Ryssland blev silver- respektive bronsmedaljörer.
Sverige tog VM-guld i orientering genom Tove Alexandersson. Heidi Bagstevold från Norge, till vänster, och Natalia Gemperle från Ryssland blev silver- respektive bronsmedaljörer.

Tove Alexandersson höll för favorittrycket och tog guld på medeldistansen i orienterings-VM.Efter sex silver och tre brons tidigare i VM kom äntligen fullträffen på hemmaplan i Tanum.– Att vinna guld här är en dröm som går i uppfyllelse. Det känns helt fantastiskt, säger hon.

Svenskan har kämpat länge för sitt efterlängtade guld. Nu tog hon det i den orienteringstekniskt krävande terrängen bara någon kilometer från Sveriges världsberömda hällristningar i Tanum.

Sedan schweiziskan Simone Niggli slutade har Tove Alexandersson varit obestridlig etta i orienteringsvärlden. Hon vann dubbla EM-guld i våras men saknade det finaste man kan vinna i orienteringsskogen.

– Jag vet att många har trott att det skulle vara enkelt för mig att ta guldet men jag har verkligen förberett mig noga för att kunna ta det. Till exempel har jag gått och lagt mig efter klockan ett i natt eftersom jag startade så sent i dag, säger segrarinnan, som efter att ha startat sist av alla klockan 17.10 inte hade någon enkel väg fram till guldet.

"Inte bästa starten"

– Jag gjorde ett misstag redan på den tredje kontrollen, en halvminut ungefär. Det var inte bästa starten men jag kom tillbaka in i loppet. Tror nog att jag ändå sprang lite för fort i början för på slutet hade jag ingen power kvar.

Tove Alexandersson hade ledningen när hon passerade arenan. Då återstod cirka en kilometer av den fem kilometer långa banan med 21 kontroller.

De sista fem kontrollerna hade ställt till det för en del av konkurrenterna.

– Jag hörde när jag kom till varvningen att jag ledde med en halv minut. Då försökte jag bara orientera bra på sista varvet, visste att jag måste gå helt rent, samtidigt som jag försökte hålla så bra tryck som möjligt i benen fast jag var trött. När jag närmade mig upploppet spurtade jag vad jag hade. När jag hörde att jag skulle ta det kändes det helt fantastiskt, säger Alexandersson, som föll över mållinjen som en helt utmattad världsmästarinna.

Vann med 35 sekunder

Det dröjde en bra stund innan hon reste sig och tog emot publikens jubel. Hon vann med 35 sekunders marginal till tvåan Heidi Bagstevold, Norge, och ytterligare tre sekunder till trean Natalia Gemperle, Ryssland.

För de andra svenskorna gick det inte alls lika bra.

Helena Jansson stukade foten vid den andra kontrollen men kämpade sig trots smärtorna vidare till en 16:e-plats, slagen med 3.11 av Tove.

Emma Johansson tog bronset på medeldistans i Skottland förra året, nu låg hon med i täten länge innan hon kom helt fel och sprang till den tolfte kontrollen före den elfte. Det innebar att hon blev 23:a, 4.15 efter.

VM-debutanten Anna Bachman blev 26:a, slagen med 4.44 av segrarinnan.

Men något guldfirande blir det inte för Tove Alexandersson, inte än. På torsdag har hon en nu guldchans på långdistansen.

– Nu ska jag bara njuta lite av det här, sedan är det bara att ladda om till långdistansen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset