Tove Alexandersson tog guld på långdistansen i orienterings-VM. Hon flankeras här av tvåan Natalia Gemperle, Ryssland, till vänster om sig och trean Anne Margrethe Hausken Nordberg, Norge, till höger.
Tove Alexandersson tog guld på långdistansen i orienterings-VM. Hon flankeras här av tvåan Natalia Gemperle, Ryssland, till vänster om sig och trean Anne Margrethe Hausken Nordberg, Norge, till höger.

Hon låg nära tre minuter efter ute på banan men kom igen och vann. Igen.Tove Alexandersson tog sitt andra guld i orienterings-VM på långdistansen. Med 26 sekunders marginal slog hon tvåan, Rysslands Natalia Gemperle.– Jag är så sjukt nöjd, det är helt fantastiskt, säger 23-åringen.

Bronset på långdistansen gick till norskan Anne Margrethe Hausken Nordberg, som på slutet var upphunnen av Tove Alexandersson och slagen med 2.01 på den mycket tunglöpta banan som mätte 11,2 kilometer fågelvägen.

Men den vägen valde definitivt inte ryskan Gemperle i början. Till den andra kontrollen hade orienterarna en rejäl långsträcka där Gemperle valde att springa ett högervägval till stor del på väg. Den vägen var mer än en kilometer längre men mycket snabbare skulle det visa sig.

Vid den femte kontrollen ledde ryskan med nära tre minuter över Tove Alexandersson, som hade valt den mycket kortare men mera svårlöpta vägen rakt på.

– Jag tog ett vägval som jag tappade lite på. Det är jättesvårt att veta ute i skogen, så det hade jag ingen aning om, säger Tove Alexandersson.

Var i Norge

Hon visste inte heller att hon varit några meter in i Norge vid den fjärde kontrollen, banan gick i gränstrakterna några mil öster om Strömstad.

Men hon visste att hon var tvungen att orientera perfekt om det skulle kunna bli ett andra guld.

– När jag sprang ute i skogen hade jag ingen aning om hur jag låg till. Det gäller bara att köra på och fokusera på sitt hela tiden. Det var först när jag kom in till varvning jag fick höra att jag det skilde tre sekunder mellan mig och Gemperle, säger hon.

Fortfarande sliten efter medeldistansen blev den tuffa banan och de 18 kontrollerna i spöregnet en rejäl utmaning för svenskan. Men Tove Alexandersson är hård som Bohusgranit och gav allt på de fyra kontroller som återstod efter arenapassagen.

– Jag var ganska trött. Hade känt hela banan att jag fortfarande var lite sliten sedan medeldistansen. Visste att jag inte skulle kunna springa ifrån henne på sista biten utan att det gällde att orientera ifrån. Så jag hade fullt fokus på orienteringen och försökte få kontrollerna så perfekt som möjligt, säger Alexandersson, som vid den sista kontrollen hörde speakern och förstod att hon hade guldläge.

Spelade vinnarlåten

– Jag spurtade på i början, men var inte säker. Sedan hörde jag igen att jag skulle vinna och när de började spela vinnarlåten precis som på medeldistansen förstod jag att det var klart, säger den dubbla guldvinnaren.

Smutsig, lerig och genomblöt föll hon lycklig ihop efter mållinjen.

– Det var helt fantastiskt. Jag kunde njuta lite mer de sista metrarna i dag för jag var inte riktigt lika trött och stum i benen som på medeldistansen, säger hon.

De andra tre svenskorna i loppet hade en tyngre dag i Bohusterrängen. Lina Strand sprang bäst och blev 14:e, slagen med 11.20, Emma Johansson tog placeringen därefter, slagen med 12.34, och Anna Bachman blev 18:e, 13.35 efter.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset