Karriären tog en rasande fart tidigt i Alexandra Charles liv. Nu har hon helt bytt bana, från nattklubbsdrottning till hälsokämpe.
Karriären tog en rasande fart tidigt i Alexandra Charles liv. Nu har hon helt bytt bana, från nattklubbsdrottning till hälsokämpe.

När Alexandra Charles var 22 år gammal startade hon Sverige första internationella nattklubb, "Alexandras". Hon var tvungen att bli väldigt vuxen, väldigt fort. Nu är hon 68 och har följande åtta råd till sitt dåvarande jag.

Alexandra Charles, 68, blev dubbad nattklubbsdrottning efter att hon som 22-åring öppnat den ökända klubben "Alexandras" i Stockholm. Numera är hon ordförande i den ideella kvinnohälsoorganisationen 1.6miljonerklubben, där hon kämpar för jämställd forskning och vård.

Dessa åtta råd skulle hon vilja ge sitt 25-åriga jag.

Bromsa i tid

”Känn efter när kroppen och sinnet säger ifrån, att det är dags att vila. Lyssna på den inre rösten och känn efter om du är i balans. Det är inte värt att pressa sig för hårt. Känn efter och bromsa i tid.”

Jämför dig inte med andra

"Vi ska vara så duktiga hela tiden. Och det var likadant när jag var ung, man skulle vara en duktig flicka och visa att man klarar allt, och utan hjälp. Jag upplever att detta har accelererat och det har blivit ännu större krav på hur mycket man ska uppnå och prestera hela tiden."

Ha inte bråttom

"Du behöver inte ha så bråttom med att bestämma dig för karriärval exempelvis, det är bättre att prova sig fram, om man vill ägna sig åt något annat. Och gör det när du är ung. Jag hade väldigt bråttom."

Utbilda dig först

"Jag skulle vilja uppmana den unga Alexandra att skaffa sig mer utbildning först av allt och bejaka alla sådana intressen. Sen kan man välja karriär och yrke, när man har testat sig fram."

Bejaka din nyfikenhet

"Många vänner skulle direkt in i en fålla, och så höll de sig där. Men så blev de ganska frustrerade tio år senare över att de inte hade bejakat vissa saker när de var yngre. Släpp fram din nyfikenhet."

Våga begå misstag

"I vår kultur i Sverige är vi dåliga på det. Det är ingen som dömer ut dig om du begår ett misstag. Vi ska inte vara så hårda mot oss själva. Man får räkna med att man kommer begå misstag och det kommer finnas motgångar, men det är inte kört för det. Det är bara att vända blad och gå vidare."

Vänta inte för länge

"Jag sköt på det här med att skaffa barn, och det ångrade jag ju förstås sen när det blev för sent. Tänk inte att du ska göra det sen och att karriären är viktigaste. Och det där rätta ögonblicket kommer aldrig, om man väntar på det då väntar man ofta för länge."

Våga bryta upp

"Om du känner att du har valt fel, våga bryta upp, klippa och ta språnget. Det krävs mod och kraft och det blir en väldig omställning, men jag vill säga att om du känner att du har valt fel karriär, eller även en relation – bryt upp. Det är bättre. Det är lärorikt, och man mår bättre efteråt även om det känns otäckt och nervöst och osäkert."

LÄS MER: Dessa män är hetare än Mikael Persbrandt

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset