Alexandra Pascalidou: VM inte de fattigas fest
Alexandra Pascalidou: VM inte de fattigas fest

Nu börjar folkfesten. Fotbolls-VM har återvänt till landet som tillber bollen som vore hon en rund gudinna.  Det är andra gången sedan 1950 som världens femte största nation, Brasilien, ordnar fotbollsturneringen. Men vem kunde ana att de bolltokiga brassarna, som visat sina fenomenala framfötter på gräs- och grusplaner, skulle mobilisera massprotester och våldsamma upplopp mot arrangemanget? Att blodiga kravaller, dödsskjutningar och strejker skulle avlösa varandra samtidigt som tv-reklam uppmanar folket att le när världen kommer på besök?

Fotboll är de fattigas sport. Otaliga är hjältesagorna om spelare som med sina magiska fötter dribblat sig från misären till stjärnorna. Män, som med sina träffsäkra sparkar, nyskapande nickningar och rysliga räddningar gått från zero to hero och ingjutit mod och hopp hos alla dem som överlever på drömmen om hitta nyckeln till nödutgången.  

Det VM vi nu får beskåda är historiens hittills dyraste och polistätaste turnering med 160 000 poliser, däribland 55 000 tjänstgörande soldater från specialstyrkorna. Fotbollsfesten, som beräknas kosta 11,7 miljarder dollar, är tre gånger dyrare än tidigare turneringar. 

Medan fotbollsfans frågar sig vem som blir nästa Maradona och huruvida Messi kan bli Messias och befria sitt folk funderar allt fler över de ekonomiska och sociala orättvisorna. 

Brasilien är ett av världens mest ojämlika länder med avgrundsdjupa inkomstklyftor. Korruption, maktmissbruk nepotism, skandalöst slöseri, skumraskaffärer och snitt-löner på 243 €/månaden har fått folket att resa sig. Inte för att dansa samba utan för att revoltera mot dollardansen som utspelas mitt framför deras ögon. Det är skandalomsusade Zurich-baserade Fifa som dansar. De som bland annat anklagas för att ha sålt Fotbolls-VM 2022 till oljeoligarkernas emirat Qatar där fotboll ska spelas i ökenlandskapets bastuvärme. 

Fifa tjänar 4 miljarder dollar bara på reklamen. Därtill säljs 3 miljoner biljetter till de 64 matcherna som vadslagningsbyråer och spelbolag tjänar astronomiska summor på. Vinnarnationen kammar förutom äran in 35 miljoner dollar i bonus och FIFA-patriarken Sepp Blatter njuter av sin miljondollarlön medan brasilianska barn brer ut sina kartonger i gathörnen och ber en bön för att få vakna och slippa bli ännu en blodpöl i asfalten. 

Det hundratusentals demonstranter inte lyckades förmedla med sina rop på hjälp har gatukonstnären Paul Ito fångat i en enda bild. En gråtande pojke sitter med kniv och gaffel vid middagsbordet och serveras en fotboll på tallriken. 

Mundial må nära pojkdrömmar men det mättar inte deras magar. Städerskor, bussförare, lärare och byggnadsarbetare får trots prisökningar inga löneförhöjningar. Med andra ord har fattigmanssporten blivit en lönsam affär. För alla utom för fattigfolket. 

+ Kvinnoforum. Nordiskt kvinnoforum i Malmö.

– Heilande minister. Greklands nya (o)hälsominister – fd fascist, juntavän, antisemit som heilade och sprang med yxa på Atens gator. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset