Barnböckerna och filmerna om Alfons Åberg är älskade av många, men vilka värderingar sprider de egentligen? I ett blogginlägg kritiserar journalisten Joakim Lamotte ett avsnitt om Alfons och Milla för att sprida sexism - och för att få hans snart fyraåriga dotter att känna sig underlägsen.

SF.se

– Det är som är pissa på en nationalklenod att klaga på Alfons Åberg - det får man inte göra. Men det här avsnittet tycker jag att SF ska ta bort från sitt utbud, säger han till Metro.

Sedan han skrev blogginlägget i lördags har det fått enorm spridning i sociala medier och kommenterats över 3 000 gånger.

– Jag tror att många känner igen sig. De har sett samma avsnitt med sina barn och tänkt samma sak.

Nyligen gick Joakim Lamotte och hans dotter, snart fyra år, på bio för att titta på Alfons Åberg. I ett av avsnitten pratar Alfons och de andra pojkarna om tjejer. De kommer fram till att tjejer är tramsiga, fega och svaga, gråter för småsaker, alltid gör läxan och fjäskar för fröken, leker tråkiga lekar och skvallrar. ”Tjejer kan man inte leka med”, är pojkarnas slutsats.

Det kan låta harmlöst, men enligt Joakim Lamotte gjorde episoden djupt intryck på dottern, som efter filmen frågade varför inte pojkar ville leka med henne.

”Innan vi såg filmen ”Alfons och Milla” var detta tankar som hon aldrig tidigare ägnat en millisekund, att pojkar och flickor på något sätt skulle vara olika och att de inte ens kan leka med varandra. Men nu är det något som hon inte kan släppa”, skriver han på sin blogg där han också menar att ”det är för tidigt för att få käftsmällar av det som hon senare i livet ska lära känna som patriarkatet och könsdiskriminerande strukturer”.

Visserligen leker Alfons med Milla ändå i slutet av filmen, men den sens moralen går små barn förbi, enligt Joakim Lamotte.

– Grejen är att Gunilla Bergström säkert hade en god intention med avsnittet - att visa att pojkar och flickor kan leka med varandra - men som det är upplagt blir hela behållningen för min dotter den motsatta: att pojkar och flickor INTE kan leka med varandra - och att det beror på att det är något fel på flickor, säger han.

SF har dock inga planer på att sluta visa avsnittet.

– Vi har visat de här filmerna många gånger och de är väldigt populära. Att sluta visa dem nu känns inte aktuellt, säger Thomas Runfors, informationschef på SF.

Han har svårt att se att Alfonsfilmerna som sexistiska.

– Men man tycker och upplever olika saker. För mig har Alfons alltid stått för det goda, även om vägen dit ibland kan vara jobbig, man kan vara mörkrädd, spökrädd och tjejer kan vara töntiga. Men han ställer ju upp för henne och min värld är Alfons alltid en hjälte.

I kommentarerna till blogginlägget är åsikterna delade. Många håller med bloggaren - andra tycker att han missförstått avsnittet, eller överreagerar.

”Min och mina barns egna tolkningar av detta Alfons-avsnitt är annorlunda än dina. Vi har tolkat det som att de där dumma pojkarna är inskränkta, elaka och just så där dumma som de framstår. Något annat har inte föresvävat varken mig eller mina barn”, skriver signaturen ”Enstillaundran”.

En kommentator som håller med bloggaren är ”Tira”:

”Bra att du har öppnat ögonen för något av det som drabbar oss som kallar oss kvinnor! Jag hoppas att du orkar vara stark och stå upp för din dotter när hon kommer hem gråtande för att killar har tagit på henne, smygtittat på henne i omklädningsrummet eller när hon ser tv-serier eller film där de kvinnliga karaktärerna har lika mycket personlighet och relevans som mattan eller bordet (såvida det inte handlar om en våldtäktsscen såklart).”

Metro har sökte Alfons ”mamma” Gunilla Bergström.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset