När Ali kom ensam till Sverige som 15-åring blev boxningen hans väg in i det svenska samhället. Nu ger han andra ensamkommande samma möjlighet.

 

Ali Yusefi, 22, kom till Sverige från Afghanistan för 7,5 år sedan. Hans första tid i landet var svår. Framför allt handlade det om att mentalt bearbeta det han var med om under flykten.

En boxningssäck senare började han träna i Hammarby boxning – något som skulle visa sig vara ett bra beslut.

– Boxningen har räddat mitt liv. Jag kom in i samhället, jag träffade vänner och jag lärde mig svenska, säger han.

Och som ett extra plus: I dag är han svensk mästare i sin viktklass.

LÄS MER: 6 saker du kan göra för att hjälpa till med integrationen

Idén till projektet föddes efter Alis deltagande i SVT-programmet ”Atleterna” 2015. Då sökte sig allt fler ensamkommande ungdomar till boxningsklubben. Tränaren Joel Grandell kan inte dari, utan tog hjälp av Ali som översatte.

Ända sedan dess har Joel och Ali tränat tillsammans med de ensamkommande ungdomarna fyra gånger i veckan. Runt 100 personer har deltagit i träningarna.

– Jag tror att alla som kommer till ett nytt ställe behöver hitta ett gemensamt intresse med personerna de ska integreras med, säger tränaren Joel Grandell.

LÄS MER: Metro i samtal om migration: ”Sprids mängder av felaktigheter”

– Det är också väldigt viktigt för de ensamkommande från Afghanistan att de har en förebild i Ali, som har bostad, jobb och har klarat sina studier, tillägger han.

Abbas Najafi kom till Sverige från Afghanistan för två år sedan. Han säger att han väntar på besked från Migrationsverket om han får stanna i Sverige eller inte. Väntan gör det svårt för honom att sova.

– Boxningen är mitt liv. Jag kommer att försöka fortsätta med boxningen hela mitt liv, om det går. Jag har lärt mig jättemycket från klubben, och om det är något vi inte förstår kan Ali förklara det för oss, säger han.

LÄS MER: Det här är skillnaden mellan att vara nyanländ och asylsökande

Projektet är finansierat av Stockholms idrottsförbund och är flerfaldigt prisbelönat. Ett exempel är Stockholms läns landstings pris för arbete mot rasism och främlingsfientlighet. Och Ali Yusefi är just nu nominerad till att Årets eldsjäl i kategorin integration.

– Det känns väldigt bra, det är en bekräftelse på att vi gör ett fantastiskt jobb. Det ger mig mer motivation att fortsätta kämpa och hjälpa så många som möjligt, säger Ali Yusefi.

För Alis del är målet inställt på OS i Tokyo 2020. Nu jobbar han på att få svenskt medborgarskap.

– Om jag får ett svenskt pass blir det mycket lättare för mig att tävla, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om integration