Alicia Vikander och som rollfiguren Lara Croft.
Alicia Vikander och som rollfiguren Lara Croft.

Alicia Vikander stötte på Lara Croft i tv-spelens värld för första gången när hon var nio år gammal. Nu spelar den svenska Oscarsvinnaren actionhjälten i ”Tomb raider”. "Jag gick upp fem kilo i muskler, vilket är typ tio procent av min kroppsvikt. Det var en häftig känsla", säger hon till Metro.

Det är en liten grupp reportrar som tar plats kring ett bord på ett hotell i Stockholm när huvudpersonen Alicia Vikander, 29, är på Sverigebesök för att prata om Lara Croft och ”Tomb raider”.

Hon minns att Lara Croft var den första tjejen hon någonsin sett i ett tv-spel.

– Sedan var hon även, precis som Angelina Jolie i de första filmerna, en revolutionär på det sättet att man i stort sett aldrig hade sett en kvinna leda en sådan typ av actionroll.

LÄS MER: ”Vikander tror på kreativ kvinnoframtid”

När Alicia Vikander blev tillfrågad att göra rollen frågade hon om det inte redan hade gjorts och fick då reda på att spelföretaget hade gjort en reboot på Lara.

– Jag fann då mycket mer av en berättelse om en ung kvinna som går ut på sitt första äventyr. De hade bevarat alla de klassiska personlighetsdrag som Lara Croft har, men hon är också en tjej utan erfarenhet i början på den här filmen.

Alicia Vikander, vars mamma är skådespelare, berättar att trots att hon har växt upp med finkultur och teater som liten har hon alltid älskat att gå på bio och se äventyrsfilmer som ”Indiana Jones”.

I filmen utför hon en hel del stunts. Det är en särskild scen som hon minns som extra jobbig att spela in, den där hon faller ner i en stor fors.

– Där fick jag åka ner 25 gånger i elvagradigt vatten under en dag med rep runt händerna. Det var jättetufft. Jag gjorde den här filmen och tränade så mycket för att jag ville göra så många egna stunts som möjligt. Jag tror att de var tre-fyra grejer som typ försäkringsbolaget sa att jag inte fick göra, säger hon och fortsätter:

– Man hade ju ont i kroppen jämt. Jag kollade på alla stunttjejer och bara ”herregud ni gör det här år ut och år in.” Och det var liksom okej, men det var kylan som var värst. Som en hemsk migrän eller tandvärk. En form av smärta som är svår att distansera sig från.

När hon träffade regissören Roar Uthaug pratade han om att han ville att filmen skulle ha en rå och realistisk ton och de pratade då mycket om actionscenerna.

– Det är introducerat i berättelsen att Lara Croft har fysiska hobbys och ett fysiskt jobb. Jag drog mycket inspiration från kvinnliga idrottare och stuntkvinnor som jag har jobbat med genom åren och tänkte att det är deras fysik man måste ha om det ska vara troligt att Lara Croft kan göra allt det här när hon blir utkastad på det första äventyret.

För att komma i form till rollen tog hon hjälp av Magnus Lygdbäck, samma personliga tränare som fick Alexander Skarsgård i superform inför ”Tarzan”.

– Jag själv har alltid varit ganska petit och kunde inte lyfta min egen vikt. Jag sa till och med till Magnus att det är mot fysisk lag att jag skulle kunna göra det. Magnus sa att jag hade underutvecklade armar, jag bara ”va, vad är det?”. Jag gick upp fem kilo i muskler, vilket är typ tio procent av min kroppsvikt. Det var en häftig känsla. Sedan är det tråkigt att det försvinner snabbare än vad det tar att bygga upp det …

När hon får frågan om att Lara Croft tidigare har varit objektifierad som en sexsymbol av många och om hon var rädd för att det skulle bli likadant nu, svarar hon:

– Nej. Jag är feminist och skulle ha extremt svårt att vara med i ett sammanhang där man inte värnar om kvinnliga karaktärer eller gör dem endimensionella. Jag hoppas att anledningen till att den här karaktären har överlevt i 22 år är för att hon var banbrytande och den första kvinnan i en väldigt mansdominerad värld. Tråkigt nog så ska en sådan karaktär förenklas. Det tror jag säger mer om samhället, och hur folk väljer att se på en kvinnlig karaktär som äntligen får framstå i en sådan bransch. Tack och lov så har tiderna förändrats.

Samtidigt är det få kvinnor som syns i den nya ”Tomb raider”-filmen.

– Det ifrågasatte jag också. Om publiken önskar att det blir en till film så hoppas jag att det kommer att vara fler kvinnor.

LÄS MER: ”Här visar Alicia Vikander amerikanerna våra svenska traditioner”

Två år efter Alicia Vikanders Oscarsvinst för bästa kvinnliga biroll i ”The Danish girl” avslöjar hon att statyetten fortfarande står kvar hemma hos en vän, i vännens dotters rum.

– Men jag har rest under två år, så det är bara därför. Den ska få sin plats i mitt hem snart.

Var bor du numera?

– Jag reser konstant, men Jag bor i Portugal, i Lissabon. Det började med att min man (skådespelaren Michael Fassbender, reds. anm.) hade tröttnat på England och vi var nere där i Lissabon mycket och hade vänner som bodde där. Det är varmt där. Jag älskar Sverige, men jag har väldigt svårt för kylan. Sedan skedde Brexit också och det var då det gick från att vara en idé vi hade pratat om länge till att vi faktiskt flyttade dit.

Hur hanterar du att bli igenkänd överallt?

– Mitt vardagsliv försöker jag ha väldigt privat och jag har precis samma vänner som jag hade när jag var 17 år. Jag skulle alienera mig enormt om jag valde att leva på ett annat sätt.

Du finns inte på några sociala medier, hur har du tänkt kring det?

– Jag provade, jag hade ett privat Instagramkonto när det kom. Jag hade typ 50 kompisar, mina närmaste, men fick redan då fick jag ångest över att jag var tvungen att posta någonting och jag kände bara att så här ska jag ju inte må, nu har jag ju suttit och tänkt på den här posten i två timmar i dag. Det var så mycket press, och så insåg jag att jag behöver ju inte göra det här. Jag klarade mig ändå, så jag slutade med det.

”Tomb raider”

Genre: Actionäventyr.

Premiär: Fredag den 16 mars.

I rollerna: Bland andra Alicia Vikander, Dominic West, Kristin Scoott Thomas med flera.

Regissör: Roar Uthaug.

Tidigare: Datorspelet ”Tomb raider” kom ut 1995. År 2001 och 2003 spelade Angelina Jolie huvudrollen Lara Croft i två filmer.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om film