Alis reaktion efter beskedet I går träffade gode man Annette Cromwell den 15-årige Ali för att berätta om Migrationsverkets nya besked.
Alis reaktion efter beskedet I går träffade gode man Annette Cromwell den 15-årige Ali för att berätta om Migrationsverkets nya besked.

Nytt beslut. Avvis­ningen av 15-årige Ali stoppas tills vidare. Migrations­verket har tagit över ärendet från gränspoli­sen, sedan nya handlingar om Alis situation lämnats in. – Jag är jätteglad, men jag vet att det är en väldigt lång väg kvar, säger gode man Annette Cromwell.

Sent i går eftermiddag åkte Annette Cromwell till Barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen i Malmö för att träffa 15-årige Ali, och tala med honom om det nya beskedet från Migrationsverket. Först blev Ali glad, men sedan insåg han att det slutgiltiga beslutet om hans öde kommer att dröja.

– Det var det första breda leende som jag har sett på mycket, mycket länge, säger Annette Cromwell. 

– Sedan förklarade jag att det kan ta en månad eller mycket längre. ”Det blir ju jätteoroligt jättelänge”, sa han.

Sedan en dryg vecka är Ali inlagd på sjukhuset. Han är svårt traumatiserad efter att ha misshandlats av italiensk gränspolis och gruppvåldtagits på ett flyktingläger. 

Som Metro berättade i går riskerar han ändå att ut-
visas till Italien, eftersom det var det första EU-land som han kom till från               Afghanistan.

Men nu stoppas alltså avvisningen, i alla fall tillfälligt, eftersom nya handlingar inkommit till Migrationsverket.

-- För att gå igenom dem på ett korrekt och noggrant sätt, talar vi om för polisen att upphöra med arbetet med avvisningen, säger Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson.

Det Migrationsverket nu ska ta ställning till är om Alis ärende ska prövas i Sverige.

-- Det är ingen hel seger, men det är en delseger. Nu hoppas jag att man tittar på klausulen som säger att man kan frångå reglerna i Dublinförordningen i ömmande fall, säger Annette Cromwell.

Under gårdagen hörde flera privatpersoner av sig till henne, för att visa sitt stöd.

-- Det är helt fantastiskt, säger Annette Cromwell. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset