Glass med alkohol i kommer i framtiden bara att säljas på Systembolaget.
Glass med alkohol i kommer i framtiden bara att säljas på Systembolaget.

Det ska bli förbjudet att sälja alkoglass i vanliga butiker, skriver Sveriges Radio. Systembolaget ska framöver ta över all försäljning.

Beslutet om en lagrådsremiss om att förbjuda alkoglass i vanliga butiker togs av regeringen i går. Just nu finns det enligt regeringen en lucka i lagen som gör det möjligt att köpa glass med hög alkoholhalt i vanliga butiker – något som regeringen nu vill sätta stopp för.

– Vi har utrett detta och kommer nu att lägga ett förslag att det här ska vara omöjligt. Det ska vara samma regler som för annan alkohol, säger socialminister Annika Strandhäll (S) till Sveriges Radio.

LÄS MER: Trots kritiken – alkoglassen säljs i matbutik igen

Ska även gälla nya produkter

Att alkoholglassar, som ofta har en alkoholhalt mellan 4 och 5 procent, säljs i butik har tidigare fått kritik och förra sommaren föreslog en statlig utredning att glassen och liknande produkter skulle likställas med försäljning av alkoholhaltiga drycker.

Förbudet ska även gälla för andra, liknande, produkter som skulle kunna dyka upp, enligt Annika Strandhäll.

– Till exempel alkoholgodis eller något annat liknande som skulle kunna dyka upp, säger hon till radion.

Inga glassdiskar på systemet

Men inhandling av glassdiskar är än så länge inte något som som Systembolaget planerat för.

– Det vi gör nu är att följa den politiska processen och ser vart det tar vägen. Sen får vi se hur vi kan hantera och lösa det på bästa sätt. Jag vet inte om man behöver ha frysar eller om kan sälja det ofryst, säger Lennart Agén, presschef på Systembolaget.

LÄS MER: Nu finns det alkoglass – med proseccosmak

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om glass alkohol