Passa på att ta en vit månad – bland annat med gott te.
Passa på att ta en vit månad – bland annat med gott te.

Många passar på att ta en vit månad under januari. Som tur är finns det många bra alkoholfria alternativ och det poppar ständigt upp fler. Vill du också välja drycker utan alkohol kommer Clara Grabes tips här.

1. Vit månad, vitt te

Många anser att vitt te är det allra finaste, det kallas även för kejsarte. Vitt te görs på unga bladknoppar som varken ångas eller steks utan torkas direkt. Området Fujian är den största producenten. Vitt te ska helst inte bryggas på kokande vatten utan blir bäst med vatten som är cirka 80 grader. Teet har en mild och mjuk smak, innehåller i princip inte något koffein och ska ha höga halter antioxidanter.

Pai Mu Tan, Fujian, Kina, 99 kr, 100 gram, tehusetjava.se

2. Fruktig riesling

Leitzs Riesling är utan tvekan ett av de bättre alkoholfria vinerna. Mannen bakom vinet, Johannes Leitz, har själv uttryckt hur viktigt det är att ta fram en alkoholfri produkt som han kan vara stolt över. Vinet har en frisk, fruktig karaktär med en lätt sötma och inslag av gröna äpplen, stenfrukt och citrus. Det är en utmärkt matchning till asiatiska rätter som sushi, en kryddstark wok eller ramen.

2016 Leitz Eins Zwei Zero, Tyskland, nr 11901, 69 kr, 750 ml

3. Vit druvmust

Råvaran bakom den här juicen är chardonnay. Skillnaden mellan den och ett vin är att druvmusten inte har fått jäsa. Den har en läcker, frisk och fruktig smak med en tydlig syra som balanserar. Karaktären går åt torkad frukt vilket gör att den passar bra till dessertostar eller en sallad med grönmögelost. Om du vill servera den som aperitif gör det i ett vinglas med is.

Jus Raisin Blanc Chardonnay, Alain Millat, Frankrike, nr 1950, 39 kr, 330 ml

LÄS MER: Clara Grabe: Sex drycker som håller för framtiden

4. Skånska äpplen

Tosterups gård på Österlen i Skåne har en lång historia som inkluderar många kända personer, bland andra Tycho Brahe som växte upp här. Här har de odlat äpplen i två hundra år och tillverkar cider på samma sätt som de alltid gjort. Handplockade äpplen och en naturlig process utan tillsatser. Cidern har en tydlig smak av röda äpplen med en kryddig ton och passar perfekt till husmanskost.

Tosterup Premium Cider, Sverige, nr 11960, 39,90 kr, 365 ml

5. Grumligt är gott

Ofiltrerad öl är helt klart en favorit för mig. Det här är ett gyllene alkoholfri öl med en maltig smak och krämig rund textur och tydlig humlebeska. Det passar perfekt till husmanskost och rätter som burgare eller korv. Det som ger den grumliga karaktären i ett ofiltreraf öl är jästfällning. Den ska gärna vara jämn i hela flaskan så man kan snurra eller vända flaskan innan den serveras.

Clausthaler Unfiltered, Tyskland, nr 1976, 11,90 kr, 330 ml

6. Håll dig varm

Bitar av ljus belgisk choklad som smälter och löser upp sig i varm mjölk. Det här blir en kopp riktigt god varm choklad med en generös, söt och rund smak. Den mer sofistikerade köper mörk chokladdryck men har man en något barnslig smak är den ljusa omöjlig att motstå. Om du inte har en vit månad är det riktigt gott att spetsa drycken med en skvätt mörk rom.

Ljus Drickchoklad, Chokladfabriken, Belgien, 89 kr, 300 g

LÄS MER: Sex prisvärda drycker för sargade januariplånböcker

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset