Peder Fredricson.
Peder Fredricson.

Peder Fredricson tar inga risker med opererade stjärnhästen All In. Troligen tävlar den inte igen förrän till våren.– Jag kommer hellre att ta det lugnt än köra på, säger Fredricson.Silverhästen från Rio matchas för att nå toppformen till EM i Göteborg.

Tidsplanen för när All In, som opererats för tarmproblem, kan tävla igen är något osäker.

– Nu ska han på återbesök och då är det precis en månad sedan han opererades. Han har skrittat i två veckor och ser välmående ut men vi får se vad veterinären säger.

Innan dess vågar Fredricson inte ge en hyggligt säker prognos.

– Nej, inte riktigt. Han har varit borta så pass länge att jag nog tror att man får räkna med att man får bygga upp honom lite långsamt igen. Realistiskt skulle jag nog kunna säga att han är igång bra igen till utomhussäsongen (april-maj) och EM skulle fortfarande kunna vara ett bra mål för honom.

Inte orolig

TT: Du är inte orolig inför EM?

– Det är jag faktiskt inte. Men man vet aldrig. En operation är en operation, men han ser välmående ut. I slutändan kanske det här var väldigt bra för honom. Han fick göra ett OS och han fick riktigt bra vila. Nu får han börja om och bygga upp sig med mindre klasser. Om allting går bra, kanske det inte var så dumt ändå.

Tanken var att matcha All In mot världscupsfinalen i Omaha i vår. Nu kullkastades de planerna. I stället har Fredricson hoppat Flip's Little Sparrow i världscupen (Paris och London återstår i år) och "Sparven" är också förstahästen i veckoslutets tävlingar i Friends.

– Hon är i bra form, så det ska bli kul. Jag ser verkligen fram emot att hoppa här, men jag tror aldrig att det varit sån konkurrens som i år. Det kommer att bli riktigt bra tävlingar. Kul för publiken och bra för sporten, men sämre för oss andra... säger Fredricson.

OS-silvret i Rio de Janeiro har i dagarna fått ny aktualitet. Fredricson är nominerad till utmärkelsen Årets manlige idrottare vid Idrottsgalan i januari, han är också en av kandidaterna till Jerringpriset och nämns som en möjlig vinnare av Bragdguldet.

– För mig är det nästan förvånande. Jag gör min grej i min sport och har absolut inte haft en tanke på det. Samtidigt är det bra att ridsporten är med i diskussionerna och jag är förstås också hedrad, men det är ingenting jag strävat efter eller tänkt på, säger han.

Tror du att du vinner?

– Knappast.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset