Klockan är 06.30. Väckarklockan ringer, signalen är hemsk men jag orkar liksom aldrig byta. Min kropp vädjar om att få fortsätta sova men jag tvingar den att vakna. Jag har ett jobb att sköta, jag måste kunna betala räkningarna. En kopp kaffe är det enda jag ger min mage efter en hel natts fasta, jag måste ju vakna, jag måste ju orka, orka sköta mitt jobb. Om jag inte arbetar faller allting ihop. Jag funderar på att fixa en smörgås men jag mår illa så jag bestämmer mig för att skippa det. Jag har inte tid att fundera över varför jag mår illa. Nu ska jag skynda mig ut i mörkret och kylan för ännu en arbetsdag. För varje dag har jag allt mindre ork att ta hand om mig själv, min familj och mina vänner, jobbet måste skötas i första hand.

► LÄS MER: MP vill utreda basinkomst

Det hela är omänskligt och onödigt. Att något anses vara normalt är inte samma sak som att det är bra eller okej. Att arbeta 40 timmar i veckan, med bara fem veckors semester per år, anses vara normalt – men är det sunt och är det rimligt år 2016? Nej, det är varken sunt eller rimligt. Livet är så mycket mer än att arbeta 8 timmar per dag! Hur mycket tid och ork finns det kvar efter arbete, hushållsarbete och sömn? Var finns tid för allt gott som livet erbjuder? Var finns tid för att leva?

Ditt liv går dig förbi medan du är upptagen med att arbeta. Den här unika chansen att få vara på denna underbara jord tänker du mest ägna åt att arbeta för någon annan som ger dig en liten bit av kakan och äter upp resten helt själv. Du sliter ut dig själv så att när du väl blir fri, när du väl är pensionär, så har du kanske ingen energi kvar.

Det behöver inte vara såhär. Basinkomst/medborgarlön är ett förslag på en förbättring. Det innebär att varje vuxen medborgare i ett land får en summa pengar varje månad som de kan leva på. Till exempel 10 000 kronor per månad. Dessa pengar får individen oavsett om hen jobbar, studerar eller inte gör något överhuvudtaget. Detta är en idé som löser många problem i samhället, till exempel arbetslöshet.

► LÄS MER: Så här fungerar medborgarlön

Tanken med basinkomst/medborgarlön är att om man vill ha mer pengar än exempelvis 10 000 kronor per månad, då får man arbeta. De flesta kommer nog att välja att arbeta något eller en hel del. Alla andra bidrag tas bort, till exempel barnbidrag, och enligt kalkyler ska det hela då gå ihop ekonomiskt. Som jag ser det är dock basinkomst/medborgarlön bara ett stort steg i rätt riktning. Vårt system behöver förmodligen förändras mer radikalt än så, basinkomst/medborgarlön löser inte alla problem, men det är tillräckligt just nu.

Klockan är 06.30 och det är dags. Det är dags att vakna. Nej, det är dags att sova. Det är dags att somna om och ta hand om sig själv, familj, vänner och njuta av livet, ja, att leva på riktigt.

Caroline Erica Åström

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset