I Hellmans Drengar har alla 40 män på scen en egen luciakrona när de sjunger "Alla borde vara fria att vara lucia om de vill".
I Hellmans Drengar har alla 40 män på scen en egen luciakrona när de sjunger "Alla borde vara fria att vara lucia om de vill".

"Genom att aktivt lyssna, skapa nya tankar och stötta varandra får vi en plattform för förändring. Vi vill inte låta oss begränsas av snäva normer om hur en man ska vara", skriver styrelsen för manskören Hellmans Drengar.

Vi i manskören Hellmans Drengar har i 22 år arbetat aktivt för att bryta den destruktiva mansnorm och den isolering mellan män som vi menar är en förklaring till många av de problem som finns i vårt samhälle. Genom att lyssna på varandras livserfarenheter och sprida ett viktigt budskap till vår publik hoppas vi kunna bidra till att skapa en bättre värld för män, för kvinnor och för våra barn.

Män utför 90 procent av allt dödligt våld och i två fall av tre är offret en man. Män begår 70 procent av alla självmord. Män mår i många fall sämre än kvinnor efter en skilsmässa. Många män saknar nära relationer och har ingen de kan prata med om sina problem.

Vi tror att mäns ensamhet tillsammans med en skev bild av vad manlighet är orsakar mycket lidande för oss män, men också för kvinnor och barn i vår närhet. Ett fenomen som starkt bidrar till detta är homofobin. Homofobin isolerar män från varandra. Rädslan för att bli betraktad som homosexuell hindrar män från att närma sig varandra och att vara öppna inför varandras känslor. Detta drabbar alla män, oavsett sexuell läggning. Alla människor behöver närhet till andra människor, psykisk såväl som fysisk.

LÄS MER: Alexander Karim: ”Jag ber er, vuxna människor, sluta hata”

Hellmans Drengar är en manskör i Göteborg som grundades 1994. Här möts män i alla åldrar och med vitt skilda bakgrunder. Vissa av oss är heterosexuella, andra är homo- eller bisexuella. Vi sjunger och skrattar tillsammans. Och vi talar med varandra. Om kärlek. Om våra föräldrar. Om att ha barn eller att inte ha barn. Om ensamhet, åldrande och missbruk. Detta kallar vi för mansarbete. Det innebär att vi om och om igen skapar trygga rum där vi får lyssna på varandra och dela med oss av hur vi verkligen har det i våra liv. Ofta känner vi igen oss i varandras berättelser. När vi märker att vi inte är ensamma om våra upplevelser växer vi som människor.

Det här arbetet gör oss trygga med varandra och vi tror att detta syns i våra ögon när vi står på scenen. Genom att aktivt lyssna, skapa nya tankar och stötta varandra får vi en plattform för förändring. Vi vill inte låta oss begränsas av snäva normer om hur en man ska vara. På våra julkonserter har alla 40 män en egen luciakrona. ”Alla borde vara fria att vara lucia om de vill”, sjunger vi. Genom detta och andra inslag på våra föreställningar hoppas vi väcka tankar som stannar kvar efteråt hos publiken.

Att förändra normer kan göras på flera sätt. Lagstiftning och undervisning är viktigt, men vi i Hellmans Drengar tror att även känslorna måste finnas med för att kunna skapa en djup personlig förändring av hur man är som människa och man.

En riktig man kan prata om känslor. En riktig man vill lyssna på vad hans medmänniskor har att säga. En riktig man kan krama en annan man – utan att ge honom en hård dunk i ryggen. Ensam är inte stark. Själv är inte bäste dräng. Även män mår bättre om de får uppleva närhet till andra människor.

Sverige behöver fler goda exempel där pojkar och män samlas kring en medkännande manlighet. En manlighet som är mindre traditionellt manlig och mer genuint mänsklig.

Styrelsen för manskören Hellmans Drengar
Björn Folkeson

Anders Fridén
Kenneth Hedlund
Johan Lindhardt
Claes Nyström
Simon Ottosson
Kristinn Petursson
Ulf Werner
Matias Viström

Om debatten

  • De senaste dagarna har diskussionen om vem som får vara lucia blossat i landet efter att Åhléns lade upp en bild på en mörkhyad pojke i lucia kläder.
  • Bilden var en del av en reklam kampanj och möttes snabbt av rasistiska hatkommentarer på Facebook.
  • Som motreaktion mot hatet har många börjat lägga upp bilder på sig själv i luciakrona på nätet under hashtaggen #jagärlucia

Metro

Om debattören

  • Manskören Hellmans Drengar i Göteborg har sedan grundandet 1994 haft drygt 200 medlemmar.
  • Körens julföreställning ”Linje 24 mot julafton” spelas sex gånger på Lorensbergsteatern i Göteborg den 11-20 december.
  • Där blandas klassiska julsånger med nyskrivet material som går i både disco och samba.

LÄS MER: Här hyllar Metros läsare Åhléns luciabild

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset