Nu är det läge att bli nervös. Google har sparat alla sökningar du gjort. Och det finns ett sätt att komma åt dem.

Alla Googlesökningar du gjort finns sparade i ett arkiv – som du själv kan komma åt och ladda hem.

Men även om det låter läskigt att alla sökningar finns kvar, så är det kanske inte riktigt så obehagligt som det först verkar. 

För att se sökningarna måste du först och främst vara inloggad med ditt Google-konto, något som alla Gmail-användare har. I ett hjälp-dokument finns en beskrivning av hur du kommer åt gamla sökningar.

Först går du in på sidan ”Webb- och appaktivitet”. Där hittar du ikonen för ”Alternativ”, som ser ut som ett kugghjul, när du klickar på det kan du välja att ”Hämta”.

Nu dyker en varning upp där det står att sökarkivet som går att hämta hem bara är tillgängligt för den inloggade användaren.

”Hämta inte ditt arkiv på en offentlig dator och se till att du alltid har kontroll över det. Arkivet innehåller känsliga uppgifter”, skriver Google. De rekommenderar dessutom användaren att skydda sitt konto med tvåstegsverifiering, vilket innebär att det vanliga lösenordet kombineras med ytterligare en säkerhetsnivå, ofta en kod som skickas till mobilen.

Den som väljer att hämta hem sitt sökarkiv får så småningom en bekräftelse via mejl, med en länk till materialet.

En reporter på amerikanska ABC har testat arkivet och hittat sökningar så långt tillbaka som 2010, då hon skapade sitt konto. För undertecknad visar en titt i arkivet att jag gjort totalt 48 098 sparade sökningar. Den första sökningen som finns sparad är ifrån januari 2007.

Som mest söker jag på måndagar, som minst under helger. Och mest söker jag på dagtid, mellan 10 och 18.

Den som tycker det känns läskigt, eller pinsamt, att historiken ligger sparad kan själv gå in och radera gamla sökningar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset