En brandman arbetar med släckningen på ett asylboende i Munkedal som brann tidigare i höstas. (ARKIVBILD)
En brandman arbetar med släckningen på ett asylboende i Munkedal som brann tidigare i höstas. (ARKIVBILD)

Attentaten mot asylboendena fortsätter. För att förhindra fler bränder kommer Migrationsverket nu att hemlighålla var de ska öppna fler flyktingboenden. ”Det ska inte vara möjligt att få ut en fullständig lista på adresser till asylboenden”, säger Mikael Ribbenvik, operativ chef på Migrationsverket till Dagens Nyheter.

Det har sedan i somras brunnit på ett flertal asylboenden runt om i måndags. Så sent som i går kväll och i natt utsattes två planerade boenden i skånska Färingtofta och i Danderyd, norr om Stockholm, för attentat.

► LÄS MER: Nya attentat i flyktingboenden 

I flera av de inträffade fallen misstänker polisen att det är någon som anlagt bränderna och utreder även om motivet kan vara hatbrott. 

Migtationsverket har diskuterat frågan om säkerheten på asylboendena med polisen. På de boenden där man har bedömt att det finns ett behov har bevakningen förhöjts. Men eftersom resurserna, polisen och kommunala vaktbolag, inte kan punktmarkera anläggningarna har Migrationsverket nu tagit ett beslut. I en artikel i Dagens Nyheter framkommer det nu att alla förteckningar över planerade och redan etablerade asylboenden sekretessbeläggs. 

– Det ska inte vara möjligt att få ut en fullständig lista på adresser till asylboenden, säger Mikael Ribbenvik till DN. 

Flera kommuner har dock redan valt att hemlighålla adresserna var ny asylboenden ska öppna. Men Sverigedemokraterna i Lund publicerade en egen lista på planerade asylboenden, något som blev kritiserat. 

– Man måste ju fråga dem vad syftet med det är. Vi vill i alla fall inte medverka till att underlätta den typen av kartläggning, säger Mikael Ribbenvik.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset