Sara är en av alla svenska tonåringar som gjort abort. Hon ångrar sig inte. – Jag var på gränsen till byxmyndig, hur skulle jag ha varit kapabel att ta hand om ett barn? säger hon.
Sara är en av alla svenska tonåringar som gjort abort. Hon ångrar sig inte. – Jag var på gränsen till byxmyndig, hur skulle jag ha varit kapabel att ta hand om ett barn? säger hon.

”Det kändes som att det handlade om alla utom mig.”

Barnmorskor, föräldrar, kompisar – alla kommer att ha en åsikt om vad du ska göra, men det handlar bara om dig, säger Sara, 19 år.
Hon var bara 14 år när det i panik inköpta graviditetstestet visade positivt, trots att hon åt minipiller som Ungdomshälsan rekommenderat. Efter några ångestfyllda timmar inlåst på toaletten insåg hon att hon var tvungen att prata med sin mamma. Men det stöd hon hade hoppats på kom inte. Mamman blev arg och antydde att hon förstört sitt liv.
– Situationen blev helt hemsk. Det kändes som att hon försökte straffa mig, men det sista jag behövde var att någon skrek på mig. Jag mådde redan tillräckligt dåligt, säger Sara.

Pappan och hans nya fru hade större förståelse och hennes ett år äldre pojkvän gjorde sitt bästa för att stötta. Men att det skulle bli något annat än abort var det aldrig tal om – ”det var bokat och klart på tre röda”.
– Det kändes som att det handlade om alla utom mig. Ingen frågade någonsin vad jag tyckte. Det är klart att jag förstod att jag inte kunde behålla barnet, men jag kände aldrig att det var jag som tog det här beslutet, säger hon.

Hon upplevde inte heller att hon fick något stöd från sjukvården.
– De tittade på mig som om jag hade syndat. Men när jag väl gjorde aborten var det jättetrevlig personal, säger hon.
I väntan på ingreppet hann barnet i hennes huvud både få kön och namn. I dag ångrar Sara sig inte, men tror att det varit lättare att bearbeta om hon kunde känna att det fullt ut varit hennes beslut. Däremot kan hon tycka att hon var väl ung för sex.
– Men jag var tidigt utvecklad, sex var spännande och just då kändes det naturligt, säger hon.
En sak har hon lärt sig:
– Jag har verkligen blivit jättenoga med preventivmedel, säger Sara.

Fotnot: Sara heter egentligen något annat.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset