Jag är inte medlem i IOGT-NTO eller någon kyrka, men förälder till två tjejer som vill bli artister. Därför läser jag med indignation Annah Björks debattinlägg (1/10). Björk förfasar sig över att unga kvinnliga artister som Zara Larsson förväntas vara förebilder, som gamla tiders fina flickor.

► LÄS MER: Låt Zara Larsson slippa föregå med gott exempel

Det Björk beskriver som en revolution ser jag som ett stort misslyckande. Revolution betyder drastisk förändring, ny epok, samhällsomstörtning. Den här gången är det den unga kvinnan som gör som hon vill, när hon vill. Om någon tar skada av det är det inte hennes business. Så har ju unga manliga artister fått göra i alla tider. 

Men ska frigörelsen bestå av att röka gräs, visa brösten och få barn att sjunga att de är höga hela tiden? Tänk om den gamla klichén "sex, drugs and rock'n'roll" kunde bytas ut mot något som är nytt på riktigt. Då har musikbranschens symboler och livsstil förändrats i grunden.

Unga kvinnliga artister behöver inte vara förebilder mer än unga manliga artister, men artister precis som alla andra har ett ansvar för den värld vi lever i. Det brukar heta att barnen är vårt gemensamma ansvar. Zara Larssons unga publik har nu fått veta att hon vill röka gräs med Rihanna. Det är inte nydanande. Bara beklämmande och sorgligt.

Helena Berglund

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset