Män är också ofta själva offer för andra mäns våld.

Alla män kan engagera sig mot våld. När jag var tonåring spelade jag rugby med ett lag i Småland. Det var en av de bästa sakerna jag hade gjort i hela mitt liv. Jag fick lära mig ta ansvar genom att sälja kakor och bingolotter för att få in pengar till klubbkassan, jag fick lära mig att samarbeta och känna på hur det är att tillsammans kämpa för att uppnå ett mål. Vi vann ett par SM-guld, åkte runt halva Sverige för att spela matcher och sjöng oss igenom de långa resorna. Vi hade skitkul.

Men det var en sak jag började reflektera kring först flera år senare. Många av våra sånger och ramsor var väldigt provokativa. De var både sexuellt våldsamma, kvinnoförnedrande och sexistiska. Ett exempel:
”I wish that all the ladies were cars on the highway and I was a tanker filling up them my way... weeh baberiba.. I wish that all the ladies were nails in the wall and I was a carpenter banging them with my tool...”

LÄR MER: Vi måste stoppa våldet mot biobesökare

Det här var en av de ”snällare” sångerna och visst fanns det andra sånger som inte var våldsamma eller sexualiserade alls. Men problemet är att jag faktiskt inte minns en endaste gång då någon vuxen, tränare, lagledare, förälder eller ens någon som bara råkade vara i närheten när vi sjöng högt, sa ifrån eller ens ställde en enkel fråga: Vad sjunger ni om? Vad menar ni med det?

Jag hoppas och tror att om någon hade pratat med mig om sångerna, så hade jag kanske börjat tänka på det och reflektera. Nu hände det istället först 10-15 år senare, när jag var en vuxen man.

Att vi sjöng på det sättet hänger ihop med föreställningar om vad det innebär att vara man och kille. Att vara utåtriktad och sexuellt erövrande. Undersökningar visar att nio av tio killar i Sverige upplever förväntningar på hur de ska vara utifrån kön. Killar växer in i en förväntad mansroll som testas tillsammans med andra killar och att inte leva upp till den kan innebära konsekvenser för den som inte följer förväntningarna om att vara hård och tuff. Undersökningar visar samtidigt att killar som har stereotypa föreställningar om kön löper 3,2 gånger större risk att utsätta andra för våld.

LÄR MER: Män måste ta ansvar för det sexuella våldet mot kvinnor

Våldet är alltså en mansfråga. Alla män slåss inte, men män står för majoriteten av allt våld. Män är också ofta själva offer för andra mäns våld.

Många män mår dåligt både fysiskt och psykiskt. Män dör oftare än andra i olyckor, missbruk och våld. Den psykiska ohälsan ökar bland pojkar och män och det är ett stort folkhälsoproblem. Enligt Socialstyrelsen är självmord den vanligaste dödsorsaken bland män mellan 15 och 44 år.

Om vi ska kunna stoppa och förebygga ohälsan och våldet är det viktigt att förstå att det handlar om oss själva. I dag på mansdagen vill jag därför uppmana alla män och killar att reflektera över våra attityder, beteenden och handlingar. Vi män kan säga ifrån när vi ser eller hör våld och kränkningar. #allaMÄN kan göra någonting åt det och börja engagera sig. Kom med och bli en del av rörelsen. För jämställdhet. Mot våld. Tillsammans förändrar vi manlighet!

Luis Lineo, ordförande för MÄN

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Debatt