Självsvält har blivit trendigt

Vet ni, jag är så trött på debatterandet i dag. Jag är så trött på att sitta och såga folk till höger och vänster. Vad har jag skrivit det senaste året? Jo, jag blandade mig i någon diskussion om avgifter i kollektivtrafiken och sa ”det är väl bara att cykla om det är så dyrt?”. Jag skrev en helt horribel krönika om Vita Kränkta Män där jag hetsade om att det var ”omvänd rasism” (att inte Jimmie och hans vänner ringde och försökte värva mig är fortfarande en gåta). Jag vill inte ens tänka på hur många tecken jag lagt på att skriva dumma fjanterier om en tidning som jag länge stört mig på.

Och varför höll jag på så? Jo, för att debattklimatet i dag är så äckligt, så egocentriskt, så snabbt, så positionerande och så ohälsosamt. Jag har skrivit så mycket som jag inte står för – endast för att hinna vara först med en åsikt som ingen annan redan sagt.

Och jag är så trött på perspektivet i diskussioner. Jag är trött på att en man uttalar sig om jämställdhet och får ”amen vit medelålders heterosexuell man sluta ta tolkningsföreträde” slängt i ansiktet innan han ens hunnit säga det han skulle. Jag är trött på att någon uttrycker sig klumpigt om att hen tycker att en tjej är snygg och pang bom blir kvinnohatare.

Jag är så trött på det egofixerade och hetsiga sättet vi debatterar på.140 tecken! Tyck något nu! Kommentera! Glöm inte den officiella hashtaggen! Skriv till OSS! Kom till VÅR debatt! Läs MIN åsikt om X! Lyssna på MIN podcast om Y! Läs MITT blogginlägg om Z!

Vad är det som twittrar och twittrar men aldrig kommer till saken? Sverige 2013. Alla pratar och ingen säger något. Alla är så egocentriska att man inte märker att alla andra vrålar högre än en själv. Rummet för debatter i dag är så obehagligt och jag blir så avskräckt av det. Jag vill inte stå och ryggdunka en grupp som bestämmer att någon är en äcklig sexist för att hen inte läst 120 poäng genusvetenskap utan bara råkat tala utan att tänka tre varv innan.

Jag vill diskutera saker av värde på ett konstruktivt sätt. Jag vill skriva kolumner som jag hunnit tänka igenom. Jag vill läsa blogginlägg som består av annat än gif-bilder. Jag vill höra samtal där deltagarna får prata till punkt.
Jag vill inte vara en del av ett debattklimat som går ut på att skriva ”+1” till någon som twittrat en åsikt om Miley Cyrus nya video.

+ Skänk alla pengar ni kan till fina Ung Cancer. 

– Polisen 2013: Reva-projekt, övervåld och register över romer. Det går bra nu. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset