Planerar att hänvisa till att NMR-aktivister förstört ett skomonument med syftet att påminna om Förintelsens offer.
Planerar att hänvisa till att NMR-aktivister förstört ett skomonument med syftet att påminna om Förintelsens offer.

Alla åtta riksdagspartier som arrangerar politikerveckan i Visby är överens om att Nordiska motståndsrörelsen inte ska få hyra mark nästa år. Partierna hänvisar till ordningslagen, men beslutet kan komma att strida mot grundlagen, rapporterar DN.

Under ondsdagen kommer tekniska nämnden i Region Gotland att diskutera och förmodligen fatta beslut om hur man ska hantera en eventuell ansökan från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) om att hyra mark under Almedalsveckan, rapporterar DN.

LÄS MER: Gotland ber polisen stoppa NMR i Almedalen

Planen från de åtta riksdagspartierna som arrangerar politikerveckan i Visby var att hänvisa till den statliga samordnaren mot våldsbejakande extremisms lista över terrorklassade organisationer, något man inte kunnat göra.

– Vi har fått presenterat för oss att det inte på laglig väg går att neka enskilda grupper. Det strider mot grundlagen, säger moderaten Patrik Thored, ledamot i tekniska nämnden, till DN.

Istället planerar partierna att säga nej till en eventuell ansökan med hänvisning till ordningslagen, och återigen hänvisa till lagen om beslutet överklagas. Mer specifikt kommer man att hänvisa till att NMR-aktivister under årets Almedalsvecka förstörde ett skomonument uppbyggt av besökare med syftet att påminna om Förintelsens offer.

En överklagan om polisens tillstånd att hyra ut mark till NMR avslogs av förvaltningsrätten i Stockholm tidigare under sommaren. Då det finns en enighet bland alla Gotlandspartier om att hindra NMR från att hyra mark kan till och med komma att bryta mot lagen för att hindra organisationen.

– I så fall blir vi själva skadeståndsskyldiga. Men det här är en svår sak att hantera, säger Patrik Thored, till DN.

LÄS MER: Beslut att upplåta mark till NMR fattat

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om nazism