Tusentals svenskar anger varje år grannar och släktingar som de tror bidragsfuskar. Men ofta är misstankarna ogrundade. Bilden är arrangerad.
Tusentals svenskar anger varje år grannar och släktingar som de tror bidragsfuskar. Men ofta är misstankarna ogrundade. Bilden är arrangerad.

Försäkringskassan får in 26 tips – varje dag. Anger släkt och ­grannar för bidragsfusk. ”De flesta tips saknar substans”.

Varken släktband eller grannsämja är mycket värt när svenskarna misstänker svartarbete och bidragsfusk. 


Tipsen från allmänheten väller in till myndigheterna, och hittills i år har Försäkringskassan fått 26 tips – varje dag. 
– Folk anger sina släktingar, grannar och gamla ex. Visst finns det några russin i kakan, men de flesta tips saknar substans, säger Daniel Johansson, verksamhetsutvecklare på Försäkringskassan. 

En stor del av de anonyma tipsen visar sig vara rena påhitt. Men enligt Johansson är det också vanligt att anmälarna verkligen tror att grannen fuskar. 
– De har ofta inte hela bilden. Det kan handla om att grannen gräver mycket i sin trädgård trots att han är sjukskriven, men om han har en psykisk diagnos kan det vara bra med trädgårdsarbete, säger Johansson. 

Norrlänningarnas tjallande är mest ogrundat, visar statistiken. Fram till den sista september i år har bara 8 procent lett till åtgärd, att jämföra med 13 procent i Skåne, Blekinge och Småland. Totalt har

Försäkringskassan fått över 7 100 tips från allmänheten under perioden. Och fler myndigheter blir nedringda av tipsare. 
– Vi får en strid ström av tips. Ofta handlar det om personer som avbrutit sina studier men ändå har studiemedel, säger Klas Elfving på CSN.

På Skatteverket planerar man att utöka tipshanteringen, enligt Lars Lundh, verksamhetsutvecklare på Skatteverket. 
– Jag vill också införa möjligheten att lämna tips på vår hemsida. Men det är viktigt att sidan har rätt framtoning. Vi ska inte vara någon angivarmyndighet, säger han. 

Professor: Ett sätt att hämnas

Rättspatos och moral. Det är vanliga anledningar till att man tipsar myndigheterna om att folk i omgivningen fuskar, menar Pär-Anders Granhag, professor i psykologi vid Göteborgs universitet.

– Man har själv gjort ett ställningstagande att vara hederlig, och då tycker man inte att någon annan ska få lov att fuska heller.

Medan den som tipsar polisen ofta hyllas som hjälte betraktas det snarare som angiveri att skriva till Försäkringskassan och Skatteverket:
– Folk ser ibland ner på dem som tipsar Försäkringskassan och Skatteverket, att det är småpotatis om till exempel grannen målar fast han är sjukskriven, säger Granhag.

Saken blir inte bättre av att många av tipsen är ogrundade.
– De är uttryck av grannbråk, släktfejder och andra konflikter, ett sätt att ge igen och hämnas 
i stället för att skära upp däcken, säger Granhag.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset