Sveriges rockdrottning Kajsa Grytt minns en båtresa på Kanarieöarna med fasa. Starkaste minnet har hon från en underlig resa till Nordkorea.

Bästa resminnet …
– När jag och Malena Jönsson reste till Nordkoreas huvudstad Pyongyang i maj 1989 för att uppträda på världsungdomsfestivalen. Det kanske inte är det bästa resminnet, men absolut det starkaste. Allting såg väldigt underligt ut … och var ganska hemskt. Det gav verkligen perspektiv på tillvaron. 
 
Värsta resminnet …
– En båtresa en gång mellan två öar på Kanarieöarna. Det blåste stormvindar och alla på båten spydde, grät och trodde att de skulle dö – inklusive jag själv. Det var fruktansvärt faktiskt, jag får ångest bara av att tänka på det.
 
Favoritresmål …
– Då säger jag New Orleans, dit jag ska åka tillsammans med en vän i morgon faktiskt. Vi ska bara ha semester, lyssna på musik och, ja, leva. Jag är en riktig stadsperson och tycker alltid att den typen av resor är trevligast. 
 
Det packar jag alltid ner 
i resväskan …
– Gitarren. Dels för att jag ju ofta uppträder i samband med mina resor men jag brukar ha med den annars också. Problemet är att det kan vara ganska knivigt att få med den på flygplanet. Man brukar få tjafsa och tjata en del på flygplatspersonalen för att det ska gå. Ibland har jag med min resegitarr som är lite mindre och går att packa ner i ett fiolcase typ. 
 
Det första jag gör på hotellrummet …
– Kikar in i badrummet och packar upp. Jag gillar ordning och reda. När jag var yngre ville jag gärna göra det lite personligt på hotellrummet också, hänga upp sjalar och så där. Men nu bryr jag mig inte lika mycket om att det ska kännas personligt eller så. 
 
Restipset …
– Då säger jag Tobago, det är är extremt paradisiskt. Inte lika billigt som Thailand vilket också gör att det inte känns lika exploaterande.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset