Resebolagen Fritidsresor, Apollo och Ving följer UD:s rekommendationer och ställer in helgens resor.
Resebolagen Fritidsresor, Apollo och Ving följer UD:s rekommendationer och ställer in helgens resor.

Efter UD:s avrådan om resor till Turkiet ställer charterbolagen in helgens resor till landet. Resenärer som inte kommer i väg får pengarna tillbaka.

På grund av oroligheterna i Turkiet efter fredagens statskuppförsök i huvudstaden Ankara avråder svenska UD från alla icke-nödvändiga resor till landet. Turkiet är ett populärt charterresmål och Fritidsresor, Ving och Apollo har totalt 5 100 svenska resenärer på plats i landet.

– Flygen flyger ner som vanligt men vi tar inte ner kunder utan bara hem kunder, säger Mathias Bergendahl, informationschef på Fritidsresor.

► LÄS MER: Så ska du agera vid terrordåd och attacker

Resenärer på plats flygs alltså inte hem tidigare utan reser hem med ordinarie flyg. Detsamma gäller Apollo och Ving.

– På resmålen rapporterar vår personal att läget är lugnt men att det förekommit demonstrationer under natten. Våra kunder på resmålen bör därför undvika folksamlingar och hålla sig informerade om läget, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving.

De tre resebolagen ställer in alla helgens resor till Turkiet efter UD:s avrådan. Detta gör att ett par tusen resenärer drabbas då de inte kommer iväg på sin semester. Resebolagen kompenserar sina resenärer genom att låta dem välja i fall de vill omboka eller ha pengarna tillbaka.

– Vi följer hela tiden vad UD rekommenderar och fattar beslut utifrån det, säger Ann-Sofie Olsson, pressansvarig på Apollo.

UD:s rekommendation gäller tills vidare vilket innebär att resebolagen kan komma att ställa in fler resor till veckan.

► LÄS MER:  De obekräftade påståendena du inte ska sprida om kuppförsöket i Turkiet

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Ekonomi