”Frallan” Sal och hans matte Emeli Mårtensson.
”Frallan” Sal och hans matte Emeli Mårtensson.

Den franska bulldoggen har blivit trendig. "Lagom stor, trevlig och hypersocial".

Små hundar har varit trenden bland raser i några år. Bland de små hundarna som ökar stort i de svenska hemmen är fransk bulldogg. Förra året registrerades 650 nya ”frallor” i Sverige.
– En del köper den för att den är lagom stor, trevlig och hypersocial. Den är ett fint sällskap, säger Birgitta Fahrman, rasinformatör på Fransk Bulldogg Klubb.

Zlatan och Helena Seger har sin franska bulldogg Trustor och rasen syns på filmaffischer och i modereportage. I Sverige ökade antalet nyregistrerade franska bulldoggar med 20 procent under 2010 jämfört med året innan. Och det är både yngre och äldre människor som bestämmer sig för den lilla rasen.
– Vi märker en annan kategori av valpköpare i dag. Många vill ha en hund för att den är häftig, lite som en accessoar. Det kan vara lite synd, säger Birgitta Fahrman.

Sal – ett partydjur

Designern Emeli Mårtensson är matte till sex månader gamla ”frallan” Sal, ­eller Salvatore som han egentligen heter.
– ”Frallor” är väldigt ­sociala och enkla att ta med sig överallt. Sal är med mig på jobbet, han följer med på fester och på stan, berättar Emeli. Sedan är de ju väldigt söta och ­roliga att titta på.

Att "frallor" är populära märks inte minst på ­Södermalm i Stockholm, där Sal och Emeli bor. Här anordnas särskilda ”frallaträffar” på söndagar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset