Irlands Bertram Allen på hästen Molly Malone.
Irlands Bertram Allen på hästen Molly Malone.

Förra året lämnade han showen med tre bilar.Bertram Allen får ge plats åt en till om han tänker behålla förstapriset från lördagskvällen.– Han är en sån där unik ryttare, säger Malin Baryard-Johnsson, knappt slagen av irländaren.

21-åringen från Wexford är rankad femma i världen och sportens framtidsnamn. Fel, han är redan en av de stora ryttarna. Och bättre kommer han att bli, tror Baryard-Johnsson.

– Han är en enorm talang. Jag minns förra året, vid någon av klasserna sade John (Whitaker), som sett allt och alla, att till och med han var imponerad. Bertram är framgångsrik på att rida fort och han är bra på att få det att se mjukt ut och med mycket känsla.

– Han är en vi kommer att få tampas med i många år framöver.

Åtta hundradelar snabbare

På Molly Malone var Allen näst sist ut i 1,50-klassen. Den unge irländaren visste precis vad som krävdes. Belgaren Nicola Philippaerts 58,45 sekunder var tiden att slå.

Det lyckades med futtiga åtta hundradelar.

– Ibland har man åtta hundradelar på rätt sida och ibland åtta hundradelar på fel sida. I dag var de på rätt sida, säger Allen.

Precis som i fjol vann han lördagskvällens klass. 2015 följde han upp med att ta Grand Prix-titeln och bli showens främste ryttare.

Efter förra årets succé var han inte svår att locka tillbaka.

– Jag behövde inte bli övertalad för att komma, om man säger så. Jag gillar den här tävlingen och den tuffa konkurrensen. Vi får se hur det går i Grand Prix, jag ska göra ett försök, säger han.

Nöjd med Cue Channa

Baryard–Johnsson var först ut i fältet och slutade trea, dryga sekunden efter Allen. Det gav en prischeck på 105 454 kronor att lägga till lönen som sportchef för tävlingen.

Ett bra bidrag till de vardagliga omkostnaderna, men viktigare än så var att Baryard-Johnsson fick ännu ett kvitto på att stoet Cue Channa tar kliv i utvecklingen.

– Jag fick en extremt bra start. Och jag är väldigt nöjd med hur hon hoppade, hur jag red och hur det blev. Det var en väldigt snygg runda. Hela våren och sommaren gick ut på att lära känna henne, hoppa felfritt och gå stora banor i nationshoppningar. Nationstävlingar går ut på att rida felfritt. Det är inga individuella starter. Allt jag gjorde inför OS var för OS.

– Nu siktar jag på EM med henne så det här är väldigt roligt, att få sätta fart på grejorna och se att det håller, säger Baryard-Johnsson.

Trea i båda klasserna

Därför sved det inte att bli trea.

– För min egen känsla var det bättre än att bli tvåa och "first loser".

På det temat fick hon som hon ville även i kvällens sista klass, i 1,40-hoppningen på Second Chance. Tredjeplatsen gav nya poäng i sammandraget.

Italienaren Emanuele Gaudiano vann före norrmannen Johan-Sebastian Gulliksen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset