Ha koll på pollenprognosen innan du ger dig ut och springer.
Ha koll på pollenprognosen innan du ger dig ut och springer.

Om du är allergisk mot pollen och tränar när det är höga pollenhalter kan du få en astmaattack. Läkaren Teet Pullerits reder ut hur du undviker det.

När du blir andfådd tar lungorna upp mer luft, vilket för pollenallergiker innebär att de får i sig mer allergiframkallande ämnen än vanligt när det är hög pollenhalt ute.

Det är alltså ingen bra idé att ta en löptur när pollenhalten är hög, berättar Teet Pullerits, överläkare och allergolog på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

– Luftvägarna öppnas upp och de allergiframkallande ämnena kan ta sig ner ända till de nedre luftvägarna. Då kan du få en astmaattack om det vill säga illa, säger han.

Ju högre pollenhalt det är ute, desto större är risken för en astmaattack. Teet Pullerits tipsar de som är pollenallergiker att ha bra koll på pollenprognosen innan de ger sig ut.

– Ha bra koll på läget hela tiden så att du kan planera när du kan träna utomhus, säger han.

LÄS MER: Så gör du för att slippa pollentröttheten

Hur bra du tar hand om din allergi i allmänhet påverkar också träningen. Om du använder mediciner som allergitabletter och kortisonspray regelbundet är risken mindre att träningen leder till en astmaattack.

– Den som är välbehandlad har bättre förutsättningar att klara av träningen utan problem, säger Teet Pullerits.

Det gäller också att tänka strategiskt. Den som är allergisk och ska ut och träna gör bäst i att undvika områden där pollenhalten är högre än andra, som i parker eller skogsområden.

– Och undvik att hänga träningskläderna ute, avslutar Teet Pullerits.

LÄS MER: Allergiläkaren: Så vet du om du är förkyld eller pollenallergiker

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset