Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson i talarstolen under onsdagens partiledardebatt.
Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson i talarstolen under onsdagens partiledardebatt.

Alliansledarna gick till attack mot Jimmie Åkesson i partiledardebatten.SD-ledaren anklagades för att blunda både för Putinpropaganda och för antisemitism.

Alliansledarna sköt in sig på att SD har samröre med Putinvänliga krafter i EU-parlamentet, stött ryssvänliga resolutioner och på att partiet anställde en person till sitt riksdagskansli som spred ryssvänlig propaganda.

– Ryssen ska inte släppas in över den svenska gränsen, men inte heller in i de svenska riksdagskorridorerna, sade Centerns Annie Lööf.

Liberalernas Jan Björklund tog upp den enskilda SD-motionen med antisemitiska undertoner och det gamla filmklippet där den ekonomisk-politiske talespersonen Oscar Sjöstedt skämtat om tyska nazister som sparkat på döda får och kallat fåren "die Juden".

Ett mönster?

– I varje annat parti så hade dessa ledamöter fått lämna sina uppdrag och om de vägrat lämnat sina uppdrag så hade man uteslutit dem, sade Björklund.

Moderatledaren hävdade att SD-ledaren vägrar se att många olika händelser i SD bildar ett mönster.

– Varje gång verkar det vara en slumpmässig, enskild händelse där han försöker svära sig fri från ansvar, sade hon.

SD-ledaren tycker att ryssanklagelserna är bisarra.

– Det är en av de värsta konspirationsteorier jag hört i den här kammaren någonsin, sade han.

Åkesson anser att ingen ska betvivla att SD står upp för svenska intressen och pekar på att partiet länge argumenterat för ett starkare svenskt försvar.

Försvarar sig

SD-ledaren betonade också att den ryssvänlige SD-tjänstemannen på riksdagskansliet nu har slutat och att det aldrig klarlagts att han skulle vara en rysk spion. Åkesson medger att anekdoten om tyska nazister och hur den framförs på filmklippet är "väldigt osmakligt och olyckligt".

– Men du kan inte på fullaste allvar stå här och hävda att Oscar Sjöstedt är antisemit. Det är inte hederligt att göra det, sade Åkesson till Liberalernas Björklund.

– Allt annat han gör politiskt talar för att han inte är det.

Åkesson pekade också på att riksdagsledamoten som lämnat in motionen med antisemitiska undertoner fråntagits flera uppdrag, men att partiet inte kan ta riksdagsplatsen från henne.

Löfven tackade

I förra veckan framstod Alliansledarna som splittrade i frågan om hur mycket en eventuell alliansregering i minoritet efter nästa val kan stödja sig på ett passivt stöd från SD. Trots den gemensamma attacken på Åkesson så kom dock inget nytt besked på den punkten.

Statsminister Stefan Löfven (S) berömde i debatten Centerns Annie Lööf och Liberalernas Björklund för att tydligt ta avstånd från SD. Löfven tackade också Björklund för att vara pragmatisk med sitt förslag att alliansen och S borde kunna bilda regering om läget blir svårt efter nästa val.

Själv undvek Löfven att upprepa sina anklagelser från söndagens tv-debatt om att SD skulle vara ett nazistiskt parti eller ha nazistiska rötter. I stället anklagade han Åkesson för att vara löntagarfientlig genom att säga nej till regeringens nya upphandlingslag som bland annat ska förhindra lönedumpning.

Jessica Gow/TT
Moderaternas Anna Kinberg Batra i talarstolen i onsdagens partiledardebatt i riksdagen.
Jessica Gow/TT
Statsminister Stefan Löfven kritiserar Alliansens föreslagna skattesänkningar och hävdar att de vill skära i välfärden.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset