Alliansen vill leda en regering med blocköverskridande samarbete.
Alliansen vill leda en regering med blocköverskridande samarbete.

Alliansen söker Socialdemokraternas stöd för en regering med blocköverskridande samarbete. "Vi är det i särklass största regeringsalternativet", säger Moderatledaren Ulf Kristersson.

På en gemensam presskonferens i riksdagen upprepade alliansledarna kravet på att Stefan Löfven avgår. De säger också att deras ambition är att bilda en alliansregering.

– Vi drar slutsatsen att Alliansen är den naturliga regeringsbildaren. Alliansen har vuxit, säger Kristersson på pressträffen.

Men de fyra partiledarna flaggar samtidigt för att det kan ta lång tid.

– Tålamod är höstens viktigaste egenskap, säger Jan Björklund (L).

I en debatt artikel i Dagens Nyheter beskriver de fyra partiledarna Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C), Ebba Busch Thor (KD) och Jan Björklund (L) det preliminära valresultatet som extremt jämnt. Men att den nuvarande regeringen samlar mindre än en tredjedel av rösterna.

”Valresultatet är en tydlig signal om att Alliansen har en viktig uppgift att nu försöka forma nästa regering,” skriver de.

LÄS MER: Sju röster skiljer C och SD för sista mandatet

Alliansledarna presenterar också en lista på fem punkter över hur de förbereder en regering med ”bred sakpolitisk förankring”.

Listan innehåller bland annat en inbjudan till Stefan Löfven (S) för att bygga en alliansregering på samarbete över blockgränsen. Partiledarna lovar också att ”en kommande alliansregering inte kommer att förhandla med Sverigedemokraterna, för att få igenom sin politik.”

Socialdemokraterna har ännu inte gått ut med något svar på inbjudan.

LÄS MER: Därför är 79 000 av rösterna i valet ogiltiga

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Alliansen