Svenska och amerikanska plan tränar incidentberedskap över Östersjön. Arkivbild.
Svenska och amerikanska plan tränar incidentberedskap över Östersjön. Arkivbild.

Sverige behöver Nato, säger Moderatledaren Anna Kinberg Batra om den kommande Natorapporten. Allan Widman (L) tolkar utredarens slutsatser som att Sverige bör gå med i försvarsalliansen.

– Han konstaterar tydligt att ett inträde i Nato inte bara skulle stärka stabilitet och säkerhet i hela regionen utan också ge Sverige nödvändiga försvarsgarantier, säger Widman sedan TT publicerat utredaren Krister Bringéus slutsatser.

Det var Alliansen som i förhandlingarna om försvarsuppgörelsen förra året krävde en Natoutredning.

– Ett Natomedlemskap är nödvändigt, men inte tillräckligt. Som Bringeus påpekar måste vi även stärka vårt eget försvar. Slutsatsen är att förra årets försvarsbeslut redan är överspelat. Mer pengar måste tillföras nu och en ansökan om medlemskap i Nato förberedas, säger Allan Widman, som är ordförande för riksdagens försvarsutskott.

"Seriös debatt"

Anna Kinberg Batra konstaterar att Sverige behöver "både stärkt försvarsförmåga och säkerhet tillsammans med andra, inte minst med tanke på utvecklingen i vårt närområde". "Därför ser moderaterna och Alliansen behovet av ett Natomedlemskap", säger hon i ett skriftligt uttalande.

Hon tillägger att hon hoppas att utredningen ska lägga grunden för en "seriös och öppen debatt".

Socialdemokraternas Kenneth G Forslund, ordförande i riksdagens utrikesutskott, säger i en skriftlig kommentar till TT att svaret på ökade spänningar i vårt närområde inte är ett svenskt Nato-medlemskap.

"Sveriges säkerhetspolitiska linje ligger fast", skriver Kenneth G Forslund bland annat och förväntar sig en "ansvarsfull diskussion om svensk säkerhetspolitik" när analysen presenteras i sin helhet.

"Ingen universallösning"

"I en osäker tid med ökad spänning och säkerhetspolitiska utmaningar måste varje säkerhetspolitiskt steg övervägas mycket noga. Ett svenskt Nato-medlemskap är inte någon universallösning."

Från regeringens sida vill man inte kommentera betänkandet.

– Vi kan inte uttala oss om en rapport som inte lämnats in till regeringen, säger Erik Wirkensjö, pressekreterare hos utrikesminister Margot Wallström.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset