Alliansen kan fälla regeringen genom att lägga fram en gemensam budget eftersom Sverigedemokraterna har sagt att de kommer att stötta en alliansbudget.
Alliansen kan fälla regeringen genom att lägga fram en gemensam budget eftersom Sverigedemokraterna har sagt att de kommer att stötta en alliansbudget.

Alliansen kan fälla regeringen med en gemensam budget. Men de borgerliga partierna är splittrade i frågan då det skulle kunna förstöra samarbetsklimatet i svensk politik skriver Aftonbladet.

Om Alliansen lägger fram en gemensam budget så skulle den vinna i riksdagen och fälla regeringen. Detta eftersom Sverigedemokraterna sagt att de skulle stödja budgeten uppger Aftonbladet.

Allt fler inom moderaterna har den senaste tiden krävt att Anna Kinberg Batra samlar Alliansen och fäller regeringen uppger tidningen. Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor har varit inne på samma spår.

► LÄS MER: Muf vill att Alliansen tar över nu

– Det är min uppfattning att vi snarast bör se när vi kan gå fram med en gemensam alliansbudget, sa hon till Aftonbladet i höstas.

Tidningen har pratat med flera personer inom Liberalerna och Centerpartiet och inom båda partierna finns stor skepsis att ta över makten under mandatperioden.

– Gör man det här och nu utan större anledning skulle vi under ett decennium framöver ha förstört samarbetsklimatet i svensk politik, säger en centerpartist till tidningen.

► LÄS MER: Yougov: MP får lägsta stödet någonsin – SD fortsatt största parti

Jan Björklund har sagt att han inte vill vara med och driva fram en regeringskris. Bland Allianspartierna finns det en oro för att en gemensam budget skulle förstöra samarbetsklimatet under en lång tid. Men enligt Aftonbladets källor finns det en gräns för vad Liberalerna och centerpartisterna kan tåla.

– Om regeringen är exceptionellt ansvarslös, vilket jag tycker att man varit i perioder, och lägger fram fortsatt höga skattehöjningar, kan trycket på oss öka att göra något, säger en av tidningens källor.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik