Om alliansen vinner årets val kommer Arbetsförmedlingen att läggas ner, så som den ser ut i dag
Om alliansen vinner årets val kommer Arbetsförmedlingen att läggas ner, så som den ser ut i dag

Om alliansen vinner valet kommer de att skrota arbetsförmedlingen så som den ser ut i dag. Det skriver alliansens partiledare i DN Debatt.

Om alliansen vinner årets val kommer Arbetsförmedlingen att läggas ner, så som den ser ut i dag. Det lovar alliansens partiledare i ett debattinlägg i Dagens Nyheter.

”Förmedlingen misslyckas med matchning och med att se till att den arbetslöse är aktiv i sitt jobbsökande och får rätt insatser. Genom att renodla myndighetsuppdraget kan den nuvarande trögheten brytas och matchningen förbättras”, går att läsa i debattinlägget, som signerats av partiledarna Ebba Busch Thor (KD), Jan Björklund (L), Annie Lööf (C) och Ulf Kristersson (M).

Arbetsförmedlingen föreslås ersättas med en ny, mindre myndighet, samtidigt som matchningsfunktionen öppnas upp för fristående aktörer.

LÄS MER: Allvarliga brister i Arbetsförmedlingens arbete

”De får ett helhetsansvar för sina arbetssökande och för att dessa får rätt insatser. Matchningsaktören ersätts i allt väsentligt efter hur väl den lyckas med att hjälpa den arbetssökande in i arbete, skriver partiledarna i debattinlägget.

Enligt alliansledarna förmedlas de flesta jobben redan i dag av privata företag, och i debattinlägget hänvisar alliansledningen till SCB:s senaste arbetsmarknadsundersökning som visar att Arbetsförmedlingen i dag förmedlar 15 procent av jobben i Sverige.

LÄS MER: Lista: Här är utbildningarna med bäst framtidsutsikter

Personer med funktionsnedsättning kommer inte att påverkas av reformen, enligt debattinlägget, och staten kommer även fortsättningsvis ha ansvar för nyanländas etablering.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset