Alliansen kommer presentera varsin budget i vår.
Alliansen kommer presentera varsin budget i vår.

De fyra Allianspartierna kommer inte längre presentera en gemensam budget – utan fyra olika.

Vart och ett av de fyra Allianspartierna kommer att lägga fram en egen budgetmotion som svar på regeringens budgetproposition. Samma sak kommer att ske vid höstbudgeten, skriver de borgerliga partisekreterarna på DN Debatt.

"Dessa budgetmotioner kommer understryka att vi är fyra olika partier, men de kommer också tydligt visa att vi står för gemensamma värderingar", meddelar oppositionen som också kritiserar regeringens besked om att se över överskottsmålet:

"Vi kommer inte att acceptera ett ensidigt agerande", hälsar partisekreterarna och skickar även med en varning för att de borgerliga partierna är redo att väcka misstroendevotum i fall som inte omfattas av decemberöverenskommelsen, som innebär att den största partigrupperingen i riksdagen ska kunna få igenom sin budget.

Alliansens gemensamma utspel föregicks av att Moderatledaren Anna Kinberg Batra på tisdagen krävde ett tydligt besked från regeringen att den tänker "hedra" decemberöverenskommelsen.

– Om hon vet att det kommer separata budgetförslag kan hon ta ut svängarna lite mera i sin kritik av regeringen, därför att då följer man den vanliga budgetpraxisen sedan 90-talet och i slutändan kan Moderaterna rösta på sitt eget förslag in i det sista, säger statsvetaren Jonas Hinnfors, professor vid Göteborgs universitet, till TT.

Han kallar Alliansens skilda budgetmotioner för ett övergripande strategiskt beslut.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset