Jan Björklund berättar att allianspartierna vill skicka Gripenplan.
Jan Björklund berättar att allianspartierna vill skicka Gripenplan.

Regeringen och allianspartierna har under en tid diskuterat hur de ska hjälpa Frankrike i kampen mot IS. Nu står det klart att allianspartierna vill bidra med Gripenplan.

Samtal mellan regeringen och de borgerliga partierna har hållits i flera veckors tid och är nu inne i sitt slutskede. Frågan har varit hur Sverige kan bistå med hjälp till Frankrike i striden mot terrororganisationen IS.

LÄS MER: Obama till Islamiska staten: "Ni kan inte gömma er"

Allianspartierna ska nu ha lagt fram ett gemensamt krav till regeringen. Det handlar om att de vill skicka Jas Gripenplan.

– Det krävs nu att världen ställer upp och nu har både USA och Frankrike begärt av bland annat Sverige att ställa upp och man har nämnt till exempel behov av flygstridskrafter. Då bör Sverige kunna ställa upp med en Jasinsats, säger Liberalernas ledare Jan Björklund till TT.

Det är oklart vilken typ av insats de svenska Gripenplanen skulle användas till.

– Det är tänkbart att det är en spaningsinsats, det är också tänkbart att det är en beväpnad insats. Danskarna deltar ju till exempel med stridsflyg i beväpnade insatser. Det är en dialog som får föras mellan Sverige och stormakterna som organiserar det, säger Jan Björklund till TT.

Det var efter terrordåden i Paris för en månad sedan som Frankrike begärde stöd från de andra EU-länderna i kampen mot terrorn.

LÄS MER: Daesh eller IS – vad ska terroristerna kallas?

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik