Johan Nyhus menar att alliansens Göteborgspolitiker borde inse faran med en höjning av kollektivtrafiksavgiften.
Johan Nyhus menar att alliansens Göteborgspolitiker borde inse faran med en höjning av kollektivtrafiksavgiften.

En 20-procentig prishöjning av biljetterna på kollektivtrafiken i regionen. Det förslaget får nu Göteborgs ledande politiker att se rött – och resa krav på att man tänker om. – Jag förstår inte hur de tänker, säger Johan Nyhus (S), kommunalråd.

Under morgondagens möte med regionfullmäktige ska allianspartiernas förslag om att höja Västtrafiks priser med 20 procent diskuteras. 

Men nu sätter Göteborgs stads rödgröna majoritet ner foten mot förslaget, som sannolikt går igenom när alliansen, som är i minoritet, får stöd av SD.

– Vi står inför en jättestor utmaning i västsvenska paketet, där kollektivtrafiken är oerhört viktig, och att då föreslå att vi ska höja priserna med så enorma nivåer som de föreslår, det tycker jag är helt kundfrånvänt. Jag förstår inte hur de tänker, säger Johan Nyhus (S), kommunalråd. 

Han och hans rödgröna kolleger ser en tydlig risk att folk inte väljer att ställa bilen i samma utsträckning som tjänstemän och politiker räknat med om priserna höjs så mycket. 

– För mig är det så att när vi gör allt detta så har priset betydelse. Jag blir riktigt upprörd. Då har man inte lyssnat på vad kommunerna har sagt. Det förstör lite av den plan vi har. Det är slarvigt. 

Johan Nyhus menar nu att alliansens Göteborgspolitiker borde inse faran med en sådan höjning, och ta upp frågan med sina partikamrater i regionen. Jonas Ransgård (M), vice ordförande kommunstyrelsen, håller dock med sina regionskolleger.

– Vår stora utmaning just nu är att få regionens reseökning att ske på kollektivtrafiken och inte med bil. Tittar man på vad som får folk att välja kollektivtrafik framför bil så är det i första hand punktlighet och restid, så om man med en högre prisnivå kan få en bättre restid så underlättar det att få resandeökningen att ske med kollektivtrafik, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset