Liberalernas partiledare Jan Björklund intervjuas av journalister angående regeringsfrågan, i Riksdagshuset.
Liberalernas partiledare Jan Björklund intervjuas av journalister angående regeringsfrågan, i Riksdagshuset.

L-ledaren Jan Björklunds försök att pressa fram ett Alliansbesked i regeringsfrågan skapar irritation.– Det är en olycklig diskussion, säger KD-ledaren Ebba Busch Thor.

Liberalernas ledare Jan Björklund har med förslaget om en gemensam S- och Alliansregering satt ny fart på frågan hur Sverige ska regeras efter nästa val. Utgångspunkten är att varken de rödgröna eller Alliansen lyckas få egen majoritet.

Alliansen siktar då i första hand på att bilda en egen regering om man blir största block. Björklund vill nu att Alliansen även ger ett gemensamt besked om hur man ska agera i fall det rödgröna blocket blir störst.

Passivt stöd

Hans förslag är i det läget en regering med S och Alliansen. Där har han inget stöd från sina tre Allianskollegor.

– Jag är beredd att inom ramen för Alliansen föra samtal över blockgränsen, men jag är inte beredd att sätta mig i en storkoalition tillsammans med S, säger Centerledaren Annie Lööf.

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor bedömer att det finns ett stort stöd bland väljarna för att byta ut statsminister Stefan Löfven.

– Att då signalera att han ändå skulle vara kvar tror jag inte är rätt väg att gå.

Utesluter SD-samarbete

Alla Alliansledare utesluter förhandlingar och samarbete med Sverigedemokraterna (SD). Men Björklund utesluter även att Alliansen i ett läge där de rödgröna är största block, skulle försöka regera med passivt stöd av SD. Där har han C-ledaren med sig.

– Om vi blir mindre än de tre rödgröna partierna, så krävs det ju SD:s aktiva stöd för att bilda en Alliansregering, och det är uteslutet för C, säger Lööf.

KD-ledaren vill däremot försöka bilda regering även om de rödgröna är störst.

SD-väljare borgerliga?

– Vad väljarna röstar på och vad deras önskan är, det måste göra skillnad efter nästa val, säger Busch Thor.

Hennes resonemang utgår från att även SD-väljarna vill se en borgerlig regering. Resonemanget innebär också ett hopp om att SD i riksdagen skulle föredra en Alliansregering, även om SD inte får vara med och påverka politiken.

Inte heller Moderaternas Anna Kinberg Batra har uteslutit att försöka bilda en Alliansregering, även om de rödgröna blir störst. Men hon vill inte spekulera i andra alternativ än att Alliansen blir störst.

Vill ej avgå

– Alla andra alternativ än ett tydligt stöd för Alliansen ger ett sämre politiskt innehåll, säger Kinberg Batra.

Oavsett hur valet går så vill alla Alliansledare att statsminister Stefan Löfven avgår för att en ny regeringsprocess ska kunna inledas.

Löfven tänker inte avgå frivilligt så länge det saknas ett alternativt regeringsunderlag som har majoritet i parlamentet.

– I det läget tänker inte jag kasta ut Sverige i osäkerhet, säger han till DN.

SD-ledaren Jimmie Åkesson tycker att Björklunds utspel visar att Alliansen inte längre finns som ett självklart regeringsalternativ och att ett nytt samarbete mellan SD, M och KD vore bäst för Sverige.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset