Allmänheten har rätt att veta

Du skall inte ha begär till din nästas hustru”, säger religiös referenslitteratur. Det nämns inget om att ha begär till sin nästas inkomstdeklaration. Eller fordonsregister. Tur det. När tidningsbranschens ekonomiska förutsättningar gått fullständigt primatexkrement, och medieforskare hävdar att den kommersiella lösningen är att göra nyheter ”mer lokala”, då får man ju ge den svenska mediebranschen att rubriker som ”De köpte dyrast bil där DU bor – vi har hela listan!” är att ge folket vad folket vill ha. Mer lokala nyheter än min grannes garageplats är ju hyggligt svårt att få, det måste jag erkänna. Jag vet visserligen inte om det var ett jättestort problem tidigare att det helt enkelt tog för lång tid varje morgon att vrida huvudet 90 grader åt höger när man satte sig i sin egen bil, men jag är lika lättad som ni över att vi löste det. Jag medger att jag, med min högst begränsade insikt  i det avancerade journalistiska hantverk som måste krävas för att kalkera taxeringskalendern, fortfarande inte förstår varför den e-n-d-a vinkeln på den där rubriken som man aldrig ser är ”Här är tidningschefernas drömvillor!”. Men jag fick trots allt klippa mig in i juicepaketen när Tropicana bytte lock och behövde se om Fight Club tre gånger innan jag fattade slutet, så jag är inte direkt en auktoritet här.

Det som däremot stör mig är att vi inte bara går all in med konceptet. Reggar domänen ”Inbrott.nu” och möjliggör korssökning mot SAS och Hotels.com. ”Bengt och Ann-Louise Carlsson, Strandgränd 9, svart Audi A8. Är på: Sunwing Resort, Alcudia. Kommer hem: söndag 11.40. Som medlem i vår plus-tjänst får du Ann-Louises Facebook-uppdateringar och expertpanelens bästa tips på hur du knäcker säkerhetsdörrar. Vi ser här på Pricerunner att Kent betygsatte en 50-tums LED så sent som i juli, och Ann-Louises Instagram-historik antyder att det finns kantareller i frysen om ni blir sugna. Osäker på om tv:n går in i flyktbilen? Vår söktjänst geopositionerar närmaste granne med olarmad V70. (Kom ihåg att aktivera ’platstjänster’ i inställningarna i din Iphone och starta om appen.) Etiskt? Äh, det är ju offentliga uppgifter det här serru. Visst, vi hajar att det verkar lite tveksamt det här att vi listar ’Landets största arvtagare – förskola för förskola!’, men det finns ju en efterfrågan för det här va lixom. Allmänheten har ju rätt att v-e-t-a typ.” 

Det är bara brainstorming, alltså. Men är det värt att göras så är det värt att göras ordentligt, som min mamma brukar säga.   Jag säger ju inte att informationsteknologin hade kunnat ge Smokie svaret på ”I don’t know why she’s leaving”. Men för 29 spänn i månaden hade de nog fan i alla kunnat få reda på Where she’s gonna go. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset