Programledaren Jesper Rönndahl har fått kritik från kinesiskt håll efter ett satirinslag i SVT.
Programledaren Jesper Rönndahl har fått kritik från kinesiskt håll efter ett satirinslag i SVT.

Kinas och Sveriges relationer har blivit ansträngda den senaste tiden. Den utlösande coctailen innehåller alltifrån bortmotade turister till ett stycke svensk satir. Metro hjälper dig att hänga med i turerna.

Hur började allt?

Natten mot den 2 september kom en kinesisk familj till Generator hostel i Stockholm. Familjen hade bokat ett rum från dagen efter. När familjen inte kunde få något rum samma natt krävde de att få stanna i hotellets foajé. Men hotellet ringde i stället polisen som handgripligen avlägsnade familjen.

Polisen körde sedan familjen till Skogskyrkogården i Stockholm där de släpptes av. En film från händelsen började därefter spridas i Kina.

Vad visar filmen?

Filmen visar bland annat hur en av männen lyfts ut från hotellet av två poliser. En annan familjemedlem skriker samtidigt på engelska ”This is killing, this is killing”, det här är mord, det här är mord.

I filmen syns även hur mamman i familjen sitter på marken och gråter och klagar samtidigt som poliserna tittar på. En av männen kastar sig även plötsligt till marken och skriker och gråter utan att polisen har rört honom.

Satirklippet från SVT med Jesper Rönndahl väckte diplomatisk ilska i Kina. Foto: Skärmdump/IBL/SVT.

Hur reagerade Kina på filmen?

Filmen väckte skarp kritik och slogs upp stort i media i Kina. Kritikerna menade att familjen blivit illa behandlade och till och med misshandlade av poliserna, medan andra hävdade att familjen i stället spelade över och var onödigt dramatiska.

Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou, krävde en svensk ursäkt och ville att de inblandade poliserna skulle straffas. Den kinesiska ambassaden publicerade en varning till kinesiska medborgare i Sverige om att de måste ”förstärka sina säkerhetsåtgärder”.

Men åklagaren valde inte att gå vidare med ärendet efter att familjen polisanmält poliserna. På microbloggen Weibo fick filmen snart över 130 miljoner visningar.

– Jag kan inte tro att det här händer i ett modernt land, speciellt i Sverige, hemstaden för Nobelpriset, sa sonen i familjen till den partikontrollerade kinesiska tidningen Global Times.

Hur utvecklades konflikten?

Kritiken mot Sverige tog ny fart efter att SVT:s satirprogram Svenska nyheter visade en sketch kopplat till händelsen. I humorprogrammet sändes en fejkad informationsfilm om hur man undviker kulturkrockar. Där gavs bland annat rådet till kinesiska turister att inte bajsa utanför historiska byggnader.

LÄS MER: Varning om skräckutmaningen ”Momo” sprids – det här vet vi

I SVT:s humorsketch får kineser som råd att inte bajsa utanför historiska byggnader. Foto: Skärmdump.

Hur reagerade Kina på SVT:s humorsketch?

Det kinesiska utrikesdepartementet lämnade då in en protest till svenska UD. Kinas ambassad skrev även ett kritiskt uttalande på sin hemsida:

”På kvällen den 21 september sände SVT ett svenskt nyhetsprogram som skandalöst förolämpade Kina. Programledaren Jesper Rönndahl gjorde kommentarer som motsvarade en grov förolämpning och en ondskefull attack mot Kina och det kinesiska folket. Vi fördömer det starkt”.

Vad svarade SVT på kritiken? 

Filmen lades även upp dubbad på YouKu, Kinas motsvarighet till Youtube, något som SVT senare backade från genom att ta bort klippet. Den ansvariga utgivaren på Svenska nyheter gick efter humorprogrammet ut på sin blogg och bad om ursäkt till personer som kände sig kränkta av inslaget, och sa att ”det är olyckligt när goda intentioner går förlorade längs vägen”. Men ursäkten godtogs inte av Kinas ambassad.

Foto: Boel Kiregård.

Kan det ligga något annat bakom Kinas starka reaktion?

Ja, det kan det. Bedömare tror att konflikten kring den svenske förläggaren Gui Minhai kan vara en del av Kinas starka reaktion. Gui Minhai greps av kinesiska agenter under en resa i Thailand i oktober 2015, och tvingades erkänna påhittade brott. Han har sedan dess suttit fängslad i Kina och svenska UD har krävt hans frisläppande.

– Jag ser detta som en del i hur Kina har höjt sin röst mot Sverige på senare tid, har Oscar Almén, statsvetare på Uppsala universitet tidigare till Metro.

LÄS MER: Flicka blev rånad och ofredad på väg hem från skolan

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om turism kina