Tiotusentals svenskar är folkbokförda på adresser de egentligen inte bor på, visar en ny kartläggning.
Tiotusentals svenskar är folkbokförda på adresser de egentligen inte bor på, visar en ny kartläggning.

Allt fler skriver sig på adresser de egentligen inte bor på. Ofta handlar det om svarta lägenhetsaffärer och organiserad brottslighet, visar en kartläggning gjord av Hem & Hyra.

Tiotusentals svenskar är folkbokförda på adresser de egentligen inte bor på, och antalet personer som bor på felaktiga adresser växer lavinartat, visar en kartläggning som tidningen Hem & Hyra har gjort.

I undersökningen framkommer att 90 procent av landets kommuner har fått en stor ökning av antalet ”ovanligt stora hushåll” under de senaste fem åren. I en av tre kommuner är ökningen 50-procentig eller mer.

Bland orsakerna bakom ökningen nämns bidragsfusk, svarta lägenhetsaffärer och ibland organiserad brottslighet. I vissa fall tros förklaringen ligga i extrem trångboddhet, men ofta om rent felaktiga bokföringar.

– Vem som helst kan i praktiken bokföra sig var som helst utan risk för repressalier. Visserligen är det olagligt att vara skriven på en adress där man inte bor, men inte så olagligt att man kan straffas för det, säger Juristen Sara Björkeholm till tidningen.

LÄS MER: Allvarliga brister i folkbokföringen

– Det finns knappt någon yrkeskriminell som är bokförd på sin verkliga adress och deras verksamhet omsätter varje år miljardbelopp, säger Kristian Halldin, polisens samordnare mot organiserad brottslighet, till Hem & Hyra.

I flera socialt utsatta områden tjänar kriminella pengar på att sälja folkbokföringsadresser. Ofta säljs adresserna till nyanlända som måste vara folkbokförda i en kommun för att få etableringsstöd, visar undersökningen.

LÄS MER: 11 000 har påhittade födelsedagar – personnumren räcker inte till

Tidigare i år lade regeringen fram ett förslag på en ny lag för att få bukt med problemet. Att begå ett så kallat ”folkbokföringsbrott” kan leda till sex månaders fängelse, och grovt folkbokföringsbrott ska kunna leda till maximalt 2 års fängelse.

Den nya lagen förväntas träda i kraft den 1 juli i år.

Enligt Hem & Hyras kartläggning är fusket vanligast i Botkyrka, Södertälje och Lessebo, i förhållande till antalet invånare.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset