Självförsvarspray, larm och kurser ökar rekordartat. ”Det är en turbulent tid vi lever i” säger Magnus Lindgren, generalsektreterare för Stiftelsen Tryggare Sverige, som är orolig över den ökade känslan av behov av produkterna.

Alma

Självförsvarsspray kan bli farligt om man inte vet hur de ska hanteras på rätt sätt.

Magnus Lindgren, generalsekreterare Stiftelsen Tryggare Sverige.

Antalet anmälda sexualbrott minskade i fjol jämfört med 2014. Inte heller syns en större ökning av misshandelsbrott i brottsstatistiken, antalet misshandelsbrott ökade endast med två procent, enligt preliminär statistik från Brottsförebyggande rådet. Ändå är efterfrågan på självförsvarsprodukter större än någonsin.

– Jämfört med föregående januari har vi redan nu femdubblat försäljningen av självskyddsprodukter. Efterfrågan har varit rekordhög hela året, säger Björn Hansson, vd för företaget Bodyguard Säkerhetsprodukter, som är återförsäljare av säkerhetsprodukter till bland annat Kjell & Co.

Störst på marknaden är överfallslarm och självförsvarsspray.

►LÄS MER: Tonårsflicka använde pepparsprej mot överfallsman – riskerar böter

Stefan Sandrén är instruktör på Självförsvarsskolan i Stockholm där man regelbundet testar sprayer och larm. Han arbetar även med brottsofferfrågor och personsäkerhetsarbete. Enligt Stefan ger många av produkterna en falsk trygghet, vilket kan bli farligt.

– När det gäller sprayer ser vi helt klart en risk att det kan vändas mot den som attackeras och blir ett brottsverktyg. Många aspekter måste fungera för att det ska vara gynnsamt att använda en spray och man måste öva på att använda dem.

– Självförsvarslarm är bättre. Det skapar en osäkerhet hos gärningspersonen och kan inte vändas mot dig.

Stefan möter hundratals kvinnor på självförsvarskurser har under året fått erfara vad han beskriver som en extrem ökning av unga tjejers efterfrågan på självförsvarskurser.

– Det är överfullt. Mycket handlar om att man vill stärka den upplevda tryggheten och förbättra sina förutsättningar att kunna hantera en ev överfallssituation. Ett preventivt sätt att tänka helt enkelt. Lite som att ha bälte i bilen. I fall att, säger han.

►LÄS MER: Större otrygghet bland kvinnor

Stiftelsen Tryggare Sveriges generalsekreterare Magnus Lindgren säger att efterfrågan beror på att det finns en oro i samhället.

– Det är en turbulent tid vi lever i med det finns myter och vanföreställningar och debatten är polariserad, vilket leder till en obefogad rädsla, säger han.

Han ser en fara med den ökade efterfrågan av skyddsprodukter och säkerhetstänk som finns i dag.

– I vissa områden och under vissa omständigheter kanske det finns anledning till att man känner sig otrygg – då är det vad som göra att man känner otrygghet som man fokusera på i första hand. Men att gå en självförsvarskurs tror jag snarare kan göra att man skuldbelägger sig själv om man faktiskt utsätts och inte kan göra det man lärt sig, säger han.

►LÄS MER:  De lär sig använda selfiepinnen som självförsvar

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset