Sara Bahai uppmärksammades världen över förra året. Hon tros vara Afghanistans enda kvinnliga taxichaufför. Arkivbild.
Sara Bahai uppmärksammades världen över förra året. Hon tros vara Afghanistans enda kvinnliga taxichaufför. Arkivbild.

Allt fler afghanska kvinnor väljer att ta sig fram med bil. För Rokhsar Azamee innebär det en känsla av frihet, men många kvinnor trakasseras också i trafiken.

Förra året hamnade Sara Bahai i mediernas blickfång som Kabuls första kvinnliga taxichaufför, troligtvis också den enda i landet. Men nu får hon sällskap av allt fler kvinnliga bilförare på vägarna. Upp till 1 000 kvinnor per år ansöker om att få ta körlektioner i Kabul, enligt trafikmyndigheten.

Heratprovinsen i sydvästra Afghanistan har näst flest kvinnliga förare i landet, omkring 250 stycken. 2011 fanns bara 27, enligt sajten Afghanistan Today.

Trakasseras

Men även om fler kvinnor börjat köra bil säger både kvinnliga förare och körlärare att de flesta kvinnor hånas och trakasseras bakom ratten, rapporterar den afghanska nyhetstjänsten Pajhwok.

Rokhsar Azamee håller med om att det är tufft som kvinnlig bilförare i Afghanistan. Sedan i december bor hon i USA, där hon söker asyl, men innan dess var hon en av få kvinnor som körde bil i Kabul.

– Alla sade att jag inte kunde, att det var för riskfyllt, men jag jobbade som frilansjournalist och behövde ta mig till massa olika platser. Att åka kollektivt är väldigt svårt, säger hon.

Azamee beskriver att det som ensam kvinna är riskfyllt att ta sig runt både med taxi och i kollektivtrafiken. Därför bestämde hon tillsammans med sina föräldrar att hon skulle ta körkort och skaffa en egen bil.

– Min mamma kan köra, hon sade att hon skulle hjälpa mig och att det skulle bli bra.

Frihet

Men i korsningar och på gatan skrek andra trafikanter åt Azamee och frågade om hon ens hade körkort.

– Det är väldigt få kvinnor som kör. När folk fick syn på mig försökte de blockera bilen i korsningar och de ville bråka, några försökte till och med orsaka trafikolyckor med flit.

Trots detta beskriver Azamee bilkörningen som en frihet.

– Jag kunde komma hem sent, vilket är väldigt ovanligt i Afghanistan. Jag gick på universitetet i Kabul och kunde vara ute på kvällen. Det hade inte varit möjligt om jag hade åkt kollektivt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset